S-valledaren dömer ut kändisvärvningar

Socialdemokraterna har tappat i alla EU-val hittills. Valledaren Gösta Brunnander ska vända trenden och är kritisk till kändisrekryteringen på motståndarsidan. ”För oss handlar valet om något mycket större”, säger han till Altinget. 

Det är i ett spartanskt inrett mötesrum på Socialdemokraternas riksdagskansli som Gösta Brunnander tar emot Altinget. Sedan SSU-tiden har han fortsatt klättra uppåt i partiets hierarki – först som pressekreterare hos flera S-ministrar och Stefan Löfven, senare som biträdande stabschef hos Magdalena Andersson. 

Sedan förra sommaren har han fått andra arbetsuppgifter. Nu är det han som axlar rollen som partiets valledare inför det kommande EU-valet, med ansvar för alltifrån organisation till kommunikation.

– Mitt parti är ju en stor atlantångare som tar en viss tid att få i gång. Men när vi väl är ”up and running” så är vi väldigt, väldigt starka, säger Gösta Brunnander.

Valförberedelserna pågår för fullt både på Sveavägen 68 och i riksdagens ledamothus. Sedan förra valet delar de huset med Sverigedemokraterna. För Gösta Brunnander innebär det att partiets utsedda huvudmotståndare alltid är i närheten, bara ett par trappor upp.

– SD utgör den dominerande kraften på högerkanten, medan Moderaterna har blivit irrelevanta. De har placerat SD i en position som gör att Ulf Kristersson varje dag går till jobbet eftersom Jimmie Åkesson har sagt ja till det.

– Det finns inte ett beslut från Regeringskansliet som inte också har fattats på SD:s mandat.

Ska lyckas med det omöjliga

Socialdemokraterna har tappat i väljarstöd i varje val sedan Sverige gick med i unionen. Gösta Brunnander ska försöka lyckas med det som hittills har varit omöjligt – att få S att öka i ett EU-val.

– Våra väljare har inte gått och röstat, det är anledningen. Historiskt sett har våra väljare inte varit de mest röstbenägna.

– Antingen väljer man en kändis som är bra på att skapa snabba och spännande rubriker. Eller så väljer man några som arbetar för Sverige och som också har visat att vi får någonting gjort.

Brunnander tar partiets toppkandidat Heléne Fritzon som exempel.

– Som kommunalråd fick hon ordning på ekonomin i Kristianstad och som migrationsminister åkte hon ner och styrde upp flyktingkrisen i EU.

– Mot henne står andra typer, som gång på gång har visat att de i varje läge kommer att försöka sätta sitt eget parti framför Sveriges säkerhet. SD valde att stödja koranbränningar under en Natoprocess i det mest allvarliga säkerhetspolitiska läget sedan andra världskriget.

Heléne Fritzon var även partiets förstanamn i det senaste EU-valet, 2019. Endast 7,6 procent av de som röstade S valde att samtidigt kryssa Fritzon. Det innebär att hon har det sämsta resultatet mätt i andel kryss för något partis toppkandidat någonsin.

Är inte det en nackdel för S?

– Vi socialdemokrater brukar ju inte ägna oss åt personvalskampanjer. För oss handlar det om att fokusera på samhällsproblemen som folk upplever och att hela tiden beakta svenska folkets intressen i olika sammanhang, säger Gösta Brunnander.

Går inte det att kombinera med ett mer känt namn?

– Det är klart att om du är ledarskribent eller kändis på något sätt och intar extrema positioner, då är det klart att du har lättare att få uppmärksamhet.

– För oss handlar valet om något mycket större. Det handlar om själva kärnidén. Ska vi ha ett europeiskt arbete som säkerställer vårt lands väl och ve? Eller ska vi bedriva splittringspolitik? Det är ett enkelt val. Vår målsättning är att vi ska gå fram, vi kommer inte sitta och mäta kryss efteråt.

EU-valet beskrivs ofta som ett mer personcentrerat val än exempelvis riksdagsvalet. Eftersom ni har minskat val efter val, kan det vara så att ni har haft fel strategi?

– Man får väl gå tillbaka till valanalysen och titta på exakt varför vi har haft de här valresultaten. Generellt sett är detta ett mer klassorienterat val. Beroende på var folk befinner sig på inkomstskalan är de mer eller mindre benägna att gå och rösta.

– Men nu handlar det här om att vi befinner oss i en helt annan situation. Valet kommer inte likna någonting annat. Vi befinner oss i en ny situation och det vet svenska folket.

{{toplink}}

Vill ena Europa mot Ryssland

Exakt när Socialdemokraternas valmanifest är färdigt och redo att lanseras vill Gösta Brunnander inte sia om, men arbetet är ”på god väg”.

Men vad valet den 9 juni kommer att handla om har han ändå klart för sig. Han ser två alternativ för svenska folket att ta ställning till: S, som vill öka den europeiska sammanhållningen och skicka företrädare som tillvaratar svenska intressen, är det ena.

– Eller så väljer man partier som arbetar hårt för att splittra sammanhållningen, Sverige och det svenska folket. Det är det valet egentligen handlar om. Någonstans tror jag att det här valet inte kommer likna något annat.

– Bara under den senaste mandatperioden har vår union och vårt land gått igenom en rad olika kriser.

Rysslands invasion ser han som den mest allvarliga. Att säkerställa att Ukraina vinner blir både Sveriges och EU:s definierande uppgift under de kommande åren, menar Brunnander.

– Runt om i Europa mobiliserar nu proryska, högerextrema, högerpopulistiska, religiösa och fundamentalistiska krafter för att splittra unionen. Det är också en del av Rysslands strategiska mål.

”Valet måste utgå ifrån samhällsproblemen”

Utöver kriget menar Gösta Brunnander att det finns flera problem som Sverige inte klarar av att lösa på egen hand. Det handlar om gängkriminaliteten, ekonomin och klimathotet. Där behövs företrädare som kan se till att även andra länder tar sin del av ansvaret, enligt Brunnander.

Politikerna måste också lyssna på folket, menar Brunnander.

– Min fasta övertygelse är att det här valet måste utgå ifrån de samhällsproblem som svenska folket upplever i sin vardag. Valledare, PR-konsulter och förståsigpåare ska inte bestämma vad valet ska handla om.

Flera gånger under intervjun återkommer Gösta Brunnander till att EU-valet 2024 blir unikt.

– Jag är så trött på valrörelser till Europaparlamentet som handlar om storleken på blåbär. Det här är så mycket större.

{{toplink}}

Forrige artikel Universitetens expansion utmanar studenter och lärare Universitetens expansion utmanar studenter och lärare Næste artikel MP-toppen om Stenevis avgång: ”Finns säkert saker vi behöver lära” MP-toppen om Stenevis avgång: ”Finns säkert saker vi behöver lära”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.