Migration, narkotikahandel och nya visumregler: Så ska säkerheten stärkas i EU

EU-kommissionen har lagt fram flera förslag för att stärka säkerheten i EU. Detta inbegriper en plan för att bekämpa narkotikahandel och organiserad brottslighet samt en handlingsplan för konkreta migrationsvägar. Förslagen kommer oberoende av situationen mellan Israel och Gaza, konstaterar kommissionen.

Af Marie Møller Munksgaard

Samtidigt som allas blickar de senaste dagarna har riktats mot situationen i Israel och Gaza samt terrorattacken i Bryssel presenterade EU-kommissionen på onsdagen flera förslag för att bidra till att stärka säkerheten i Europa.

Förslagen syftar till att bättre kontrollera migrationen i EU, minska missbruket av viseringssystemet och bättre kontrollera narkotikabrottsligheten.

De nya EU-åtgärderna har dock inget samband med konflikten mellan Israel och Palestina eller terroristattacken i Bryssel. Det uppgav EU-kommissionens vice ordförande Margaritis Schinas vid en presskonferens på onsdagen.

– Vi har inte tajmat presentationen av förslagen med den våg av våld och terror som vi ser nu. Men vi hoppas att förslagen kan bidra till att öka säkerheten i EU, sa han på presskonferensen.

Även om förslagen inte har någon koppling till attacken mot tre svenskar i Bryssel betonade Ylva Johansson, EU-kommissionär för inrikes frågor, att attacken understryker behovet av att stärka säkerheten i Europa.

– Kampen mot terrorismen måste alltid stå högt upp på vår prioriteringslista, sa hon på presskonferensen.

Bättre kontroll av migrationsrutterna

EU-kommissionen ska bland annat stärka säkerheten i EU:s medlemsländer genom att ta fram en ny handlingsplan för specifika migrationsrutter.

Handlingsplanen kommer att baseras på den östra Medelhavsrutten, som enligt EU:s gränsmyndighet Frontex har fört flera tusen flyktingar till Grekland och Cypern.

Planen innehåller 29 åtgärder och har fyra huvudpunkter: att begränsa irreguljär migration, stärka gränskontrollerna, stärka samarbetet om återvändande och förbättra förfarandena för att söka asyl.

– Vi har redan liknande handlingsplaner för centrala Medelhavet, västra Medelhavet och Balkanrutten. Så det här är den fjärde handlingsplanen för migration, sade Margaritis Schinas under presskonferensen.{{toplink}}

Utöver den nya handlingsplanen pekar kommissionen också på att EU-länderna i veckan skulle diskutera möjligheten att ingå ytterligare avtal med tredjeländer för att bidra till att bromsa migrationen till EU.

Kampen mot narkotikabrottslighet

Dessutom lade EU-kommissionen fram ett förslag som syftar till att bekämpa narkotikahandel och organiserad brottslighet.

– Det är hög tid att göra något på det här området. För de organiserade grupperna bakom blir mer och mer professionella och mer och mer våldsamma, sade Ylva Johansson på presskonferensen.

EU-kommissionären förklarade vidare på presskonferensen att förslaget kommer att rikta sig till hela nätverk och inte bara till dem som säljer narkotika på gatan. Detta kommer bland annat att ske genom en digital kartläggning av nätverk.

Samtidigt kommer EU att ingripa i hamnarna och göra dem mer motståndskraftiga mot brott, bland annat genom att använda modernare skanningsutrustning.

Missbruk av viseringssystemet och användning av drönare

Åtgärdspaketet för att stärka EU:s säkerhet innehåller också ett förslag om att begränsa missbruket av visumsystemet för migration och ett förslag om att bidra till att drönare inte används för bland annat terrorism och narkotikabrott.

I och med förslaget om att begränsa missbruket av viseringssystemet föreslår kommissionen att de nuvarande reglerna om upphävande av viseringar ska ses över.

Samtidigt föreslår kommissionen att EU:s drönarpolitik stärks så att drönare inte riskerar att bidra till bland annat framtida terrorhot.

Förslaget går ut på att kunskapsutbytet på området mellan EU-länderna ska stärkas och hur detta område ska regleras på bästa sätt.{{toplink}}

Forrige artikel Hyresgästföreningen på sidlinjen när utskottet diskuterade bostadspolitiken Hyresgästföreningen på sidlinjen när utskottet diskuterade bostadspolitiken Næste artikel Moderaternas nya miljöpaket har klubbats Moderaternas nya miljöpaket har klubbats
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.