Moderaternas nya miljöpaket har klubbats

Mer el och ja till vindkraft – men kompromisser kring det kommunala vetot för vindkraftsetablering. Nu har Moderaterna klubbat sin klimatpolitik på stämman i Umeå.

UMEÅ. Frågan om vindkraftsetableringar och kommuners rätt till att säga nej såg på förhand ut att bli en het fråga inför Moderaternas partistämma i Umeå.

Partistyrelsen ville begränsa kommunernas veto. Distriktsordföranden Johan Abrahamsson i Västra Götaland och Oliver Rosengren i Kronoberg ville annorlunda. Till slut var det en kompromiss som fick gehör av stämman.

Moderaterna vill nu genomföra en rad förändringar. Partiet vill dels utreda om vindkraftsbolagens fastighetsskatt ska gå till kommunerna i stället för staten.

– Jag tycker att vi har lyckats lägga trovärdiga förslag för att få fler kommuner att säga ja till vindkraft. Det tror jag kommer göra stor skillnad, säger Christofer Fjellner, ledamot i partistyrelsen och oppositionsborgarråd i Stockholm.

Riksdagsledamoten Oliver Rosengren är också nöjd. Delarna om ersättning till enskilda och att grannkommuner ska kunna ha inflytande vid vindkraftsetableringar ser han som uppenbara Kronobergsvinster.

– Vi åkte hit för att se till att människor som har drabbats av vindkraft ska få rättvis ersättning och att det inte ska vara kommungränsen som avgör, säger Oliver Rosengren.

Närboende ska också få rätt till inlösen av bostadsfastigheter, till det värde som fastigheten hade före vindkraftsetableringen.

– Det bekräftar att vi förstår att en vindkraftsetablering kan sänka värdet på en fastighet och det ger den enskilde som drabbas rätt till ersättning. {{toplink}}

Vill minska utsläppen utanför Sverige

Även om vindkraftsdelen av propositionen är omfattande tycker båda att den inte är den viktigaste omläggningen av politiken som nu sker.

– Det som är mest nytt i det här, det är att vi vill minska utsläppen bortom det som är Sveriges territoriella utsläpp. Det är konstigt att det inte har varit en del av klimatdebatten, säger Fjellner.

– Om vi i stället vidgar perspektivet och tänker att vi ska använda internationell handel, vår export och vår industriproduktion, så är den teoretiska möjligheten att begränsa utsläppen obegränsad.

Oliver Rosengren ser att ett skifte nu äger rum, från ”Socialdemokraternas symbolpolitik” till en ”politik som är både effektiv och evidensbaserad”.

Ja till uranbrytning

Partistyrelsen fick igenom det mesta under omröstningen. Men de fick jämka sig när det kom till frågan om uranbrytning, som partiet nu ska verka för att tillåta.

Vid två tillfällen gick stämman till rösträkning, men både förslaget om att fasa ut minkfarmar fick nej och Alexandra Anstrells motion om hästens roll i samhället fick nej.

Det klimatpolitiska utskottet var det som satt kvar längst på torsdagskvällen. Enligt Christofer Fjellner var det inte bara vindkraftspolitiken som drog ut på tiden.

– Diskussionen om minkarna tog sjukt mycket tid, och diskussionen om uran tog lång tid. Så det var långt mer än bara det.

Forrige artikel Migration, narkotikahandel och nya visumregler: Så ska säkerheten stärkas i EU Migration, narkotikahandel och nya visumregler: Så ska säkerheten stärkas i EU Næste artikel Nu vill M stryka delar av fribeloppet Nu vill M stryka delar av fribeloppet
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.