Nu vill M stryka delar av fribeloppet

Moderaternas partistämma har röstat för att ändra reglerna kring studiemedel och inkomster. Partiet vill inte att lånedelen av CSN-stödet ska påverka fribeloppet.

UMEÅ. Muf och Moderata studenter har länge slagits för att fribeloppet för studenter bör avskaffas. Nu har partiet beslutat sig för att stryka lånedelen av fribeloppet. Det står klart efter att stämman beslutat om Moderaternas nya utbildningspolitik.

– Det är ju jätteglädjande att hårt arbete och studier alltid ska löna sig. Vi avskaffar fribeloppet eftersom systemet som vi har i dag har varit väldigt fel och har inte alls funkat, säger Izabel Riedl, riksordförande för Moderata studenter.

Partiet vill dock ha kvar fribeloppet för bidragsdelen från CSN, trots ungdomsförbundets motion.

– Vi ville ju avskaffa fribeloppet helt, men jag kan också tycka att det är rimligt att vi bara har det på lånedelen. Bidragsdelen är pengar från staten som därför bör vara villkorat, medan den lånade delen är något som du sedan måste betala tillbaka, och då ska det inte påverka.

Forrige artikel Moderaternas nya miljöpaket har klubbats Moderaternas nya miljöpaket har klubbats Næste artikel Regeringen vill riva alla sekretesshinder mellan myndigheterna Regeringen vill riva alla sekretesshinder mellan myndigheterna
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.