Regeringen vill riva alla sekretesshinder mellan myndigheterna

Regeringen vill riva sekretesshindret mellan alla myndigheter för att stoppa de kriminella gängen. Det meddelar statsminister Ulf Kristersson (M) vid en presskonferens i Umeå.

UMEÅ. Regeringen har tidigare aviserat att de vill riva sekretesshindret mellan skola, socialtjänst och polis som en del av arbetet för att förhindra att unga dras in i kriminalitet.

Nu öppnar de upp för att ta bort hindret mellan alla myndigheter.

– Systematiskt ligger sekretessen i vägen, säger statsminister Ulf Kristersson vid en pressträff under Moderaternas partistämma i Umeå.

Syftet med utredningen är bland annat att göra det svårare för de kriminella gängen att gynnas ekonomiskt. Felaktiga utbetalningar, knarkpengar, bedrägerier och skattebrott tillförser gängen tiotals miljarder kronor i intäkter, enligt statsministern.

– Behovet är samhällsövergripande och inte begränsat till vissa myndigheter. Efterfrågan är utomordentligt stor, säger justitieminister Gunnar Strömmer.

Äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje tror att dagens nyhet kan komma som en överraskning för gemene man.

– Jag tror att de allra flesta svenskar har en föreställning av att myndigheter pratar med varandra, säger hon.

Lagman blir utredare

Regeringen har utsett Göran Lundahl, lagman vid Göteborgs tingsrätt, till särskild utredare.

Senast den 30 augusti 2024 ska ett förslag lämnas på en generell regel om utökat informationsutbyte. Uppdraget som helhet ska slutredovisas senast den 28 februari 2025.

Beslutskedja: Förbättrade möjligheter till informationsutbyte mellan myndigheter

21/10
2023
21/10
2023
16/11
2023
2/9
2024
28/2
2025

Forrige artikel Nu vill M stryka delar av fribeloppet Nu vill M stryka delar av fribeloppet Næste artikel Moderaternas önskan: Utökade öppettider och kall öl på Systembolaget Moderaternas önskan: Utökade öppettider och kall öl på Systembolaget
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.