Mindre till övervakning av miljön – nya regeringen följer planen från (S)

Regeringen minskar på anslaget till miljöövervakningen. Men neddragningen kom inte som någon överraskning för Havs- och vattenmyndighetens generaldirektör Jakob Granit. ”Vi har tagit höjd för den här sänkningen. Det var den som låg i förra regeringens budget”, säger han.

Anslaget till miljöövervakningen kommer att minska från 514 miljoner till 392 miljoner nästa år, enligt regeringens budgetproposition. Det är den neddragning i miljöbudgeten som Naturvårdsverkets generaldirektör Björn Risinger pekar ut som allra mest bekymmersam.

– Miljöövervakning är grunden för allt miljöarbete, säger han till Altinget.

Havs- och vattenmyndighetens generaldirektör Jakob Granit hade gärna sett ökade anslag till miljöövervakningen och säger att resursbehoven är stora. Men han betonar att myndigheten är väl förberedd på att det skulle ske en minskning.

– Vi har tagit höjd för den här sänkningen. Det var den som låg i förra regeringens budget. Det var det som förra regeringen hade aviserat. Det hade varit en positiv överraskningen om det hade blivit en höjning, säger han till Altinget.

Vad innebär neddragningen för Havs- och vattenmyndigheten?

– Vi måste effektivisera.

Kommer ni att klara era åtaganden?

– Absolut.

Men det finns mer att göra än att höja anslagen för att förbättra förutsättningarna för miljöövervakningen, enligt Jakob Granit. Han pekar på att det finns färdiga förslag som ligger färdiga och syftar på åtgärderna från utredningen om miljöövervakningen som tidigare miljöministern och MP-språkröret Åsa Romson lämnade till miljödepartementet våren 2019.

– En regering borde hantera Romsons utredning. Ingen har tagit i den ännu, säger han.

Mindre till havet – men ändå mer

En minskning som däremot var en positiv överraskning, enligt Jakob Granit, är den på anslaget för åtgärder för havs- och vattenmiljö. S-regeringen aviserade i sin budgetproposition för år 2022 att anslaget skulle minska från 1,58 miljarder till 1,03 miljarder kronor år 2023.

I nya regeringens budget blir minskningen inte alls lika stor, från 1,58 miljarder till 1,25 miljarder. År 2024 ska anslaget också ligga kvar på i stort sett samma nivå, medan S-regeringen en ytterligare minskning till 955 miljoner.

– Vi hade en insikt och i vår planering att det skulle minska. Nu lade denna regeringen på 250 miljoner kronor. Det är fortfarande totalt sett en nedgång, men en lägre nedgång, säger Jakob Granit.

Beslutskedja: Översyn av miljöövervakningen

7/6
2017
29/4
2019
22/11
2022

Forrige artikel Valdeltagandet sjönk i nästan alla kommuner – men inte i Sorsele Valdeltagandet sjönk i nästan alla kommuner – men inte i Sorsele Næste artikel Sista regionstyret färdigförhandlat – tre partier ska styra Västernorrland Sista regionstyret färdigförhandlat – tre partier ska styra Västernorrland
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.