Ministern pressades om tolkfrågan i riksdagen: ”Positivt besked”

Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) kallades till riksdagen efter kritiken mot tolkförslag. ”En strimma av hopp att den här försämringen inte kommer genomföras”, säger Anders W Jonsson (C) som inväntar utredningsdirektiv.

På tisdagen kallades sjukvårdsministern till riksdagen för att svara på Karin Rågsjös (V) och Anders W Jonssons (C) frågor om det kritiserade förslaget i Tidöavtalet om begränsad tolkrätt.

Förslaget skulle, enligt ledamöterna och flera fackförbund, hota patientsäkerheten om det genomfördes i hälso- och sjukvården. Något som även sjukvårdsministern sagt kan göra det svårt för en utredning att komma med ett sådant förslag. 

Till Altinget sade Sverigedemokraternas Linda Lindberg att hon såg det som olyckligt att ministern ifrågasätter samarbetspartiernas gemensamma hållning i frågan. Ett uttalande som fick Anders W Jonsson att i tisdagens interpellationsdebatt undra vad som gäller.

– Jag var jätteglad när Acko gick ut och sa att det strider mot svensk lag och att vi inte kan göra det här. Sen gick Sverigedemokraterna ut och sa ”så kan du inte säga” och det är därför jag kallade hit henne.

{{toplink}}

SD stampar

I interpellationsdebatten lyfter även sjukvårdsministern vikten av en fungerande kommunikation inom hälso- och sjukvården.

– Utebliven information eller språkliga missförstånd kan få allvarliga konsekvenser och påverka patientsäkerheten negativt, säger hon.

Samtidigt menar Ankarberg Johansson att det är rimligt att ställa krav på språkkunskaper efter en tid i Sverige. Det blir upp till utredningen att förhålla sig till frågan.

Är du nöjd med svaret från sjukvårdsministern?

– Både och. Det skriftliga svaret var väldigt präglat av sverigedemokratiskt tänkande, att vi ska använda sjukvården för att snabbare lära sig svenska oavsett om det äventyrar patientsäkerheten, säger Anders W Jonsson.

En strimma av hopp, anser dock C-politikern.

– Sjukvårdsministern öppnar för att förslag som äventyrar patientsäkerheten inte kommer att läggas fram. Men samtidigt stampar Sverigedemokraterna i golvet och säger att det inte kommer försämra patientsäkerheten.

Risken är att det blir Sverigedemokraternas tolkning, som det största partiet i samarbetskonstellationen, som kommer gälla, tror Anders W Jonsson. 

SD:s Linda Lindberg deltog också i interpellationsdebatten, men utan att själv ställa en fråga till ministern. Hon betonade att det är finansieringen som punkten i Tidöavtalet handlar om, inte rätten till tolk.

– Man måste kunna överväga en avgift efter en viss tid som man varit Sverige. Det är faktiskt rimligt att man bär en del av kostnaden själv och att det inte ska betalas livet ut av skattekollektivet, sade hon.

Hur eniga uppfattar du att regeringen är i den här frågan? 

– Jag har aldrig hört en kristdemokrat, en liberal eller en moderat säga att man ska minska rätten till tolk. Snarare tvärtom. Det är ett problem med jämlikheten i den svenska sjukvården och vi har haft en gemensam linje där. Men det är klart, de har tvingats skriva in det här i Tidöavtalet då och det får förödande konsekvenser i hälso- och sjukvården, säger Anders W Jonsson (C).

”Inte sagt att det strider mot lag”

Tidöavtalets skrivelse om tolkfrågan har präglat Acko Ankarberg Johanssons ministertid och fick även genomslag i den allmänna debatten när hon i en första intervju med Svenska Dagbladet uttryckte att en begränsning av rätten till tolk skulle strida mot flera lagar. Ett uttalande hon slipade ned under debatten i riksdagen.

– Jag har inte någonstans sagt att det strider mot lag. Det är inte mina ord. Däremot har jag sagt att jag ser svårigheter utifrån att vi har en stark patientsäkerhet och att det är grunden för allt som försiggår inom hälso- och sjukvården. De svårigheterna kommer utredningen att behöva möta.

Även Linda Lindberg hänvisar till utredningen, som ännu inte tillsatts, men säger också att Sverigedemokraterna tittat på frågan om tolk länge och menar att det är inhumant att inte ställa krav:

– Är det inte rimligt, fru talman, att en person som har vistats ett antal år i Sverige får bära en del av kostnaden själv i de fall man är i behov av tolk?

För Anders W Jonsson (C) är frågan inte avklarad, trots öppningen från ministern.

– Sverigedemokraterna kommer kunna säga att regeringen ska avgå. Men vi kommer att bevaka det här och nästa steg blir att se hur utredningsdirektiven skrivs. Det blir den första ledtråden.

Forrige artikel EU-ministern hoppas på att skapa breda klimatallianser EU-ministern hoppas på att skapa breda klimatallianser Næste artikel Irans ambassad kritiserar riksdagsledamots Instagraminlägg – uppmanar UD att ”titta på frågan” Irans ambassad kritiserar riksdagsledamots Instagraminlägg – uppmanar UD att ”titta på frågan”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.