Ministrar ändrar sina cv:n efter granskning

Flera felaktigheter har uppdagats i ministrarnas cv:n. I civilministern Erik Slottners (KD) står det att han har läst politicies magisterprogrammet, trots att han saknar examen.

Det är SVT-programmet Uppdrag granskning som efter en genomgång av ministrarnas cv:n kan konstatera felaktigheter i flera fall. Det rör bland annat infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) som i sitt cv på regeringens hemsida uppger att han läst flera kurser vid Lunds universitet mellan 2007 och 2009.

När Uppdrag granskning kollat närmare på uppgiften framgår det att han endast läst en kurs vid universitetet, förvaltningsrätt, motsvarande en halv termins studier på distans.

Enligt Carlson uppstod felet när hans cv fördes över från riksdagens till regeringens hemsida. Utöver kursen i Lund har han även läst en kurs i Jönköping.

– Det som stämmer är att jag läste fristående kurser under den här perioden. När detta överfördes till mitt cv här så uppstod den här otydligheten. Jag kunde varit mer uppmärksam, säger han till SVT.

Ytterligare utbildning redovisat på annat håll

Samtidigt står det i riksdagens CV att infrastrukturministern studerat vid Johannelunds teologiska högskola, en fristående högskola i Uppsala med Evangeliska Fosterlandsstiftelsen (EFS) som huvudman.

Det framgick dock inte i det CV som publicerats på regeringens hemsida, och är inte heller med i det uppdaterade CV:t efter att Uppdrag Granskning kontaktat ministern.

Infrastrukturministern menar att det nu är uppgifter som korrigerats, och kontrollerats, även om informationen om Johannelund fortsatt står kvar på riksdagens hemsida. 

– I det här enskilda fallet berodde det på att jag inte hade koll på studieintyget därifrån, säger Carlson till Altinget.

Hur ser du på att kritiken om att ert agerande kan vara förtroendeskadligt?

– Det får andra bedöma. Det är viktigt att information är korrekt, och det är den nu, fortsätter Andreas Carlson. 

Ändrat uppgifterna

Även äldre- och socialförsäkringsministern Anna Tenje (M) har fel uppgifter i sitt cv. Programmet för europeisk administration vid Linnéuniversitetet, som anges på regeringens sida, har hon inte fullföljt.

Inte heller civilminister Erik Slottner har avslutat det politices magisterprogram vid Linköpings universitet som framgår av cv:t. Han läste 90 av totalt 240 högskolepoäng.

– Jag kanske borde in och kollat detta efteråt, men det har inte varit min prio ett att hitta mitt cv på regeringens hemsida, säger han till SVT.

Enligt Slottners pressekreterare beror felet på den mänskliga faktorn där en medarbetare ska ha godkänt uppgiften trots att Slottner ville korrigera sitt cv.

Efter Uppdrag gransknings avslöjande har felen justerats på regeringens hemsida. {{toplink}}

Artikeln har uppdaterats med ett tillägg av en kortare intervju med Andreas Carlson.

,

Forrige artikel Analysmyndigheter kan slås samman Analysmyndigheter kan slås samman Næste artikel Kommun kan tvingas böta tre miljoner efter skolupphandling Kommun kan tvingas böta tre miljoner efter skolupphandling
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.