Kommun kan tvingas böta tre miljoner efter skolupphandling

Nacka kommun har gjort sig skyldig till en otillåten direktupphandling efter att kommunen tecknat hyresavtal om nya skollokaler, anser Konkurrensverket, som vill att kommunen ska betala tre miljoner i upphandlingsskadeavgift. 

Hyresavtalet om nya skollokaler som Nacka kommun tecknat omfattar också bygget av en ny lokal. Konkurrensverket anser därför att det är fråga om ett byggentreprenadkontrakt, och att kommunen haft skyldighet att annonsera avtalet enligt upphandlingsreglerna. 

– Vi ser återkommande olika typer av kontraktstilldelningar utan annonsering i samband med byggentreprenader. Om ett avtal innebär att en upphandlande myndighet köper en byggentreprenad måste upphandlingsreglerna följas, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten i ett pressmeddelande

Nu vill Konkurrensverket att kommunen ska betala tre miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift och har vänt sig till förvaltningsrätten i Stockholm. 

Kommunen nekar

Nacka kommun hävdar däremot att det gäller ett hyresavtal, med inslag av byggentreprenadarbeten i form av en tillbyggnation. Och att eftersom huvudsyftet i avtalet är att hyra lokaler, så omfattas det av hyresundantaget i lagen om offentlig upphandling (LOU). 

Forrige artikel Ministrar ändrar sina cv:n efter granskning Ministrar ändrar sina cv:n efter granskning Næste artikel Tidigare cv-missar vi minns Tidigare cv-missar vi minns
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.