M+KD+SD-budget jackpot för Kustbevakningen och Tullverket

Kustbevakningen har larmat om ett ansträngt ekonomiskt läge och behov av förstärkning på 150 miljoner kronor – men regeringen sköt endast till en femtedel. När oppositionens budget röstades igenom av riksdagen på onsdagen blev myndigheten en av vinnarna.

– Vi är glada för alla pengar vi får, sade Kustbevakningens generaldirektör till Altinget när det stor klart att regeringen i sin budgetproposition sköt till 30 av de 150 miljoner som myndigheten vädjade om.

När det nu står klart att riksdagen istället röstat igenom M+KD+SD:s gemensamma förslag som budgetramar för år 2022, så innebär det att Kustbevakningen kan se fram emot ytterligare 50 miljoner kronor. En ökning av förvaltningsanslaget som bör vara permanent, enligt partitrion.

”Detta på grund av Sveriges bidrag till Frontex och med anledning av ett större ansvar för brottsbekämpande verksamhet samt uppbyggnaden av det civila försvaret.” skriver de.

Var för sig, i sina respektive budgetmotioner, ville Moderaterna skjuta till mest till Kustbevakningen (75 miljoner), Kristdemokraterna 40 miljoner och Sverigdemokraterna 20 miljoner.

”Vad är det som händer?”

Men ytterligare myndigheter inom säkerhet och rättsväsende får påökt i den borgerliga budgeten, jämfört med regeringens planer i budgetpropositionen. Eller som SD:s ekonomiskpolitiska talesperson Oscar Sjöstedt uttryckte det i debatten i riksdagens kammare:

– Vad är det då som händer när Sverigedemokraterna får politiskt inflytande? Det som händer är att rättsväsendet får mer resurser: polisen, Kriminalvården, Åklagarmyndigheten, domstolsväsendet, Säkerhetspolisen, Tullverket och även Kustbevakningen, sade han.

Mer exakt har den borgerliga trion skjutit till 50 extra miljoner till Säpo och 100 miljoner till Tullverket. I Säpos fall för att stärka arbetet mot extremism och terrorism, i Tullverkets fall för att stärka gränsskyddet.

Även trossamfunden får ytterligare 10 miljoner kronor med hänvisning till att judiska skolor ska behöva använda säkerhetsvakter för att eleverna ska vara trygga.

”Vi ökar stödet till trossamfundens säkerhet med 10 miljoner kronor per år för alla ska kunna utöva sin tro utan att känna sig hotad.”

M domstolsutredning är med

Moderaterna har fått med en del av sin budgetmotion angående domstolars oberoende i M+KD+SD-budgeten. Det är tio miljoner kronor till Regeringskansliet för att tillsätta en utredning, eller ge ett utökat uppdrag till Grundlagskommittén, att stärka domstolarnas oberoende.

Moderaterna vill inrätta ett Judicial Council som är frikopplat från regering och riksdag och bland annat ska få ansvar för beredningen av domarrekryteringar, i stället för Domarnämnden.

Forrige artikel Åkesson söker brett förhandlingsmandat – inte orolig för toppstyrekritik Åkesson söker brett förhandlingsmandat – inte orolig för toppstyrekritik Næste artikel Ny skolform föreslås – ”Komplement till kommunala yrkesutbildningar” Ny skolform föreslås – ”Komplement till kommunala yrkesutbildningar”
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.