Åkesson söker brett förhandlingsmandat – inte orolig för toppstyrekritik

Partistyrelsen i Sverigedemokraterna vill att partiordföranden ensam får stor makt att avgöra formerna för flera delar av ett eventuellt framtida regeringssamarbete. Biträdande partisekreteraren tror inte att bilden av toppstyrning i partiet förstärks av den föreslagna vägen.

– Snarast är det ju så att vi, genom att nu först ta ett inriktningsprogram på landsdagarna, som sedan smalnas ner till en valplattform och ett valmanifest, förankrar den sakpolitik som vi ska prioritera i förhandlingarna i många led, säger Mattias Bäckström Johansson, energipolitisk talesperson och biträdande partisekreterare, till Altinget.

Det hade ju kunnat vara möjligt att ha en annan utformning, där exempelvis partistyrelse, partiledning eller riksdagsgrupp får vara med att bestämma i slutändan, och därigenom undvika en del av kritiken? 

– Det kan man förvisso se det som. Fast vi vill kunna tillfoga en starkt mandat, som igenom att vi tagit det i flera olika forum sedan också gör det partiledaren kan gå in i förhandlingarna med ett så brett stöd som möjligt, fortsätter Mattias Bäckström Johansson, som samtidigt menar på att de genom att ge ett öppet mandat tydliggör hur det i praktiken ser ut i många av partierna.

– De förhandlingar som nu skett exempelvis inför exempelvis budgetförhandlingarna har nog inte skett i hela riksdagsgrupperna. Oftast skapas det mindre förhandlingsgrupper, antingen via partistyrelsen eller annat, som får mandaten att lösa ut olika frågor.

Bäckström Johansson hänvisar även till det breda mandatet har en baksida, om det är så att ett beslut som uppfattas som ”dåligt” tas i slutändan av en mindre grupp.

– Men då blir det också upp till kommande landsdagar att ändra på situationen.

Från partiledningen är nu förhoppningen att partiet ska få genomslag för så mycket av sin sakpolitik som möjligt.

– Samtidigt är det viktigt att inte ta ett mandat som låser upp en, och som man sedan måste bryta. Se på hur situationen blev i MP, där de nu fick frångå kongressbeslutet om att de ska rösta nej till varje regering som de inte sitter i, för att det i praktiken inte gick att göra på något annat sätt utan att det skulle leda till extra val i praktiken.

Förväntar ni er någon debatt där den föreslagna skrivningarna ifrågasätts?

– Det kommer ju vara föremål för debatt och prövning, det är därför vi begär av landsdagarna att ta upp frågan och behandla den. Men det är min uppfattning att det finns ett brett stöd i partiet för det förslag som lagts fram.

Forrige artikel Tung svensk-iransk förening förlorar 90-konto Tung svensk-iransk förening förlorar 90-konto Næste artikel M+KD+SD-budget jackpot för Kustbevakningen och Tullverket M+KD+SD-budget jackpot för Kustbevakningen och Tullverket
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.