MP: Moderaterna står inte upp för de mest utsatta

Jag hoppas att Moderaterna omprövar sin politik igen framöver. Och att man då vill ta ett större ansvar för utsatta som lever under farliga förhållanden, på flykt eller i flyktingläger. Det skriver Rasmus Ling (MP) i en slutreplik.

Maria Malmer Stenergard (M) skriver att det är ohederligt att säga att Moderaterna inte vill ge skydd åt människor på flykt. Jag önskar att det hade varit så. Sanningen är dock att Moderaterna vill kapa biståndet, sänka antalet kvotflyktingar, införa volymmål för asylsökande (vilket förutom det inhumana att hindra människor att få skydd, också innebär en ryckighet i lagstiftningen), och försvåra familjeåterförening. Så tyvärr är det inte ohederligt, utan faktum.

Humanitära visum hade underlättat

Jag är uppriktigt glad över att Malmer Stenergard engagerat sig för de tolkar som tjänstgjort för svenska försvarsmakten. Det hade förvisso varit ännu bättre om Moderaterna hade stöttat de förslag Miljöpartiet hade i migrationskommittén, om att införa humanitära visum. Det hade underlättat i just sådana här fall.

Hoppas M omprövar sig igen

Miljöpartiet står för en reglerad invandring, som är human, rättssäker och förutsebar. Det är och ska vara ansvarig myndighet som beslutar i enskilda fall. Det har dock funnits tillfällen där Migrationsverket och asylsökande hamnat i en situation, där regelverket har behövts förändras. Som när gymnasielagen infördes, för att handläggningstiderna blev så långa att de sökande inte prövades på de omständigheter de hade när de kom och sökte.

Jag hoppas att Moderaterna framöver kommer att ompröva sig igen. Att man vill ta ett större ansvar för utsatta som lever under farliga förhållanden, på flykt eller i flyktingläger. Att man från Moderaternas sida har högre ambitioner än bara att ”utvisa till varje pris”.

Forrige artikel LSU: Regeringen prioriterar inte demokratihotet LSU: Regeringen prioriterar inte demokratihotet Næste artikel Sjösätt viktiga beslut för att skydda våldsutsatta vuxna och barn Sjösätt viktiga beslut för att skydda våldsutsatta vuxna och barn
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.