Muf: Moderaterna fegar om fri hyressättning

Muf är besvikna över att Moderaterna inte är beredda att gå längre i frågan om fri hyressättning. ”Lidande för den fegheten i partiet blir ju vi unga”, säger Mufs förbundsordförande Douglas Thor till Altinget. 

Under Moderaternas partistämma klubbade stämman igenom att partiet ska driva frågan om fri hyressättning i nyproduktion. Mufs reservation om att avskaffa hyresregleringen i hela beståndet fick däremot inte stöd. 

Mufs ordförande Douglas Thor (M) är besviken över att man inte vill gå längre och tycker att partiet fegar. 

– Jag vet att majoriteten som satt i salen egentligen håller med om att det är bra och nödvändigt om man ska lösa problemet på bostadsmarknaden. Men man håller tillbaka vad man tror är bäst för Sverige för att man är rädd att ta striden i media och med Socialdemokraterna om detta, säger han till Altinget. 

– Lidande för den fegheten i partiet blir ju vi unga. Det är vi som får det väldigt svårt att få en första lägenhet. För den som har föräldrar med större plånböcker går det så klart enkelt att köpa, bostadsmarknaden för äganderätter är ju mycket friare. Men för den som inte har en bakgrund med föräldrar som har kapital är det jättesvårt att jobba ihop så att du kan köpa en första lägenhet. 

”Tuffare mot SD”

Att moderaterna vill ha en friare hyressättning på hyresmarknaden är inte en ny inriktning, vilket partiets bostadspolitiska talesperson David Josefsson (M) poängterar. 

– Jag tycker att vi har varit ganska tydliga hela vägen att vi vill se fri hyressättning både i nyproduktion och i befintligt bestånd. Sen är det väl naturligt att man delar upp det i två bitar där nyproduktionen är en bit och befintligt bestånd en annan, säger han till Altinget. 

Han säger också att moderaterna, även om man under stämman inte valde att bifalla Mufs reservation, kommer att fortsätta att driva en reformering av hyressättningsregler även framöver. 

Liberalerna och Kristdemokraterna har båda sagt sig vara för en friare hyressättning. Men Sverigedemokraterna har varit väldigt tydliga med att man inte vill se ett sådant införande.

Douglas Thor tycker att Moderaterna borde inta en tuffare utgångspunkt här för att få igenom sin vilja i förhandlingarna om hyressättningen.  

Du nämner strid med Socialdemokraterna men Sverigedemokraterna är ju också emot att luckra upp de här reglerna? Hur ser du på det?

– Om Moderaterna hade vågat ta en position om fri hyressättning i hela beståndet, om man skulle driva det i en omförhandling av Tidöavtalet, då hade det kanske deras kompromiss blivit att man inför det i nyproduktion. Det hade varit extremt bra för Sveriges unga. Även om det så klart hade varit ännu bättre i hela beståndet, säger Douglas Thor. 

{{toplink}}

Snabbspår 

Frågan om fri hyressättning fanns inte med som en specifik punkt bland de propositioner som lagts fram på stämman av partiledningen. Istället var det en motion från Västra Götaland som stämman valde att ställa sig bakom. Där specificeras att det är förslagen från utredningen från 2021 om ”Fri hyressättning vid nyproduktion” (SOU 2021:50) som Moderaterna ska driva vidare.

Nicklas Gretzer (M) som skrivit motionen säger till Altinget att han delar Mufs bild av att man på sikt måste införa fri hyressättning i hela beståndet. 

– Jag håller helt med om det Muf föreslår i sitt yrkande och om att det är vägen framåt. Men det innebär en ny utredning med hela den processen det innebär. Så det är flera år innan det skulle komma på plats.

Att ta förslagen från den tidigare utredningen vidare skulle enligt Nicklas Gretzer (M) istället vara ett snabbspår för att öka tillgången på bostäder i en tid då bostadsbyggandet tvärnitat. 

Lagd till handlingarna

Utredning som moderaterna nu kommer driva vidare är samma utredning som 2021 ledde till en regeringskris när oppositionen och Vänsterpartiet valde att rösta ner Stefan Löfven (S) som statsminister i en misstroendeförklaring.

Från Centerpartiets sida, som förhandlade fram förslaget med Löfven-regeringen inom ramen för Januariavtalet, har man även efter 2021 lagt fram förslaget i en riksdagsmotion. Men från nuvarande regerings sida har man, enligt uppgifter från Regeringskansliet, lagt utredningens förslag till handlingarna

Reavinstskatt och ny boendeform

Under stämman klubbades även att M ska driva frågan om att se över reavinstbeskattningen med syfte att få en större rörlighet på bostadsmarknaden. Samt att man vill att studentbostäder ska bli en egen boendeform för att underlätta för att införa enklare byggregler och lägre krav specifikt för dem. Något som även Liberalerna tidigare föreslagit. 

{{toplink}}

Beslutskedja: Fri hyressättning vid nyproduktion

4/2
2020
11/2
2020
25/4
2020
29/4
2020
4/6
2021
15/6
2021
28/3
2023
13/4
2023
26/10
2023
2/11
2023
8/12
2023
31/1
2024
27/2
2024
7/3
2024

Forrige artikel Bäddat för budgetbråk på toppmöte Bäddat för budgetbråk på toppmöte Næste artikel Regeringen vill kraftigt öka återvandringen Regeringen vill kraftigt öka återvandringen
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.