Muf vann – Moderaterna ska verka för att avskaffa länsstyrelserna

Ett antal ombud med ungdomsförbundet i spetsen fick igenom att Moderaterna ska reformera länsstyrelserna med målet att avskaffa dem. Elisabeth Svantesson (M), som var emot förslaget, vill att ett reformarbete ska inledas, men ser att ett avskaffande ligger långt fram.

Partistyrelsen gick på en mina i fråga om länsstyrelsernas framtid. Utskottet, som berett frågan, ville att Moderaterna skulle verka för ”att avskaffa Länsstyrelsernas överprövningsrätt i plan- och bygglagen”. Men ett antal ombud med ungdomsförbundet i spetsen ville gå betydligt längre och föreslog att partiet ska verka för ”se över länsstyrelsernas roll och uppgifter med syftet att de ska avskaffas”. Den linjen vann också omröstningen med siffrorna 115-94.

Lång process

Men Elisabeth Svantesson (M), ekonomisk-politisk talesperson, menar att något snabbt avskaffande inte är realistiskt.

– Det kan man bara göra om man har ett svar på hur staten ska organisera sig i stället. Det är en fråga som jag ser ligger långt i framtiden, säger hon till Altinget.

Reformering

Däremot menar Svantesson att ett reformarbete kan påbörjas snart.

– Att se över länsstyrelsernas roll tycker jag man ska göra nästa mandatperiod. Tillståndsprocesser måste kunna gå mycket snabbare för att företag ska kunna växa och för att privatpersoner ska kunna bygga, säger hon och fortsätter:

– Vi hade förslag om att se över länsstyrelsernas roll och struktur för vi ser att det finns en stor frustration över hur länsstyrelserna hanterar vissa processer. Men vi ska också addera att det är policy som behöver reformeras. Det är inte bara länsstyrelserna som hanterar tillstånden på ett felaktigt sätt, det är lika mycket politiken som är felaktig.

”Skjut inte pianot”

När utskottets ordförande, riksdagsledamoten Carl Oskar Bohlin, var uppe i talarstolen hade han ett liknande budskap. Han håller med om att det finns saker att skruva på hos länsstyrelserna men att ett avskaffande vore fel väg att gå.

– Det skorrar kanske med världsbilden att stå här som länsstyrelsernas största försvarare. Men låt oss byta noterna i stället för att skjuta pianot, säger han.

Nöjd Muf-ordförande

Matilda Ekeblad, ungdomsförbundets ordförande, som representerar den vinnande sidan är däremot nöjd med omröstningens utfall. Men, hon tror liksom Svantesson att det mest troliga scenariot är att man först utreder hur länsstyrelserna kan reformeras.

– Men jag hoppas såklart att de på sikt kommer att försvinna, säger hon till Altinget.

Vem ska ta ansvar för den statliga närvaron ute i landet då?

– Jag tycker att den statliga närvaron kan man ha via myndigheter. Och man har en statlig närvaro genom valda riksdagsledamöter som kan förmedla ut det som man behöver förmedla från staten. Länsstyrelsernas uppgifter kan man lägga på kommuner, regioner och myndigheter.  

Vad är huvudsyftet?

– Det är att göra staten mindre. Vi har många instanser i dag där man kan överklaga och överpröva. Där det sitter tjänstemän och kanslier och säger nej till saker som förtroendevalda har bestämt. Jag tycker att om man bestämmer över andra människor ska man vara folkvald.

Hur snabbt tror du att de kan avskaffas?

– Jag tror inte att det kommer att gå så snabbt. Sveriges byråkrati är inte känd för att vara snabb. Men någonstans måste man börja. Ett förslag på en M-stämma ett år innan ett val är en bra början.

Forrige artikel GRAFIK: De är Sveriges flitigaste motionsförfattare GRAFIK: De är Sveriges flitigaste motionsförfattare Næste artikel Stämmobeslut: Moderaterna vill reformera miljöbalken Stämmobeslut: Moderaterna vill reformera miljöbalken
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.