Myndighet ska få privatpersoner ut på mineraljakt

SGU får i uppdrag att återigen starta koncepetet ”Mineraljakten” i syfte att privatpersoner ska leta efter metaller och mineral. ”Allmänhetens insatser för att hitta områden där det kan finnas värdefulla mineral ska inte underskattas”, säger Kaj Lax, avdelningschef på SGU.

Sveriges geologiska undersökning får i uppdrag från regeringen att återuppta konceptet ”Mineraljakten”. Syftet är att få privatpersoner att bidra i jakten på nya fyndigheter av kritiska och strategiska metaller och mineral.

– Vi är glada att få ta oss an det här uppdraget. Det är något som vi önskat få och som vi vet att stora delar av befolkningen saknat och efterfrågat, säger SGU:s generaldirektör Anneli Wirtén i ett pressmeddelande.

Bolagen hittar inte allt

Mineraljakten pågick mellan åren 1967 och 2014. Den har resulterat i flera viktiga fynd som lett till både prospektering och produktion, enligt Wirtén.

– Allmänhetens insatser för att hitta områden där det kan finnas värdefulla mineral ska inte underskattas. Tidigare fynd i ”Mineraljakten” har ofta gjorts i oprospekterade områden som företagen valt bort till förmån för mer kartlagda områden för säkrare ekonomisk utdelning, säger Kaj Lax, chef för SGU:s avdelning för mineralresurser. 

SGU får tre miljoner till Mineraljakten under år 2024 och därefter planerar regeringen att avsätta lika mycket i de kommande två årens budgetar.

 

Forrige artikel Ny rättschef klar i ledningen på ”superdepartementet” Ny rättschef klar i ledningen på ”superdepartementet” Næste artikel Svenska EP-ledamöters inflytande minskar – några sticker ut Svenska EP-ledamöters inflytande minskar – några sticker ut
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.