Några kommer och några går – här är nya försvarsutskottet

Ett par av försvarspolitikerna har redan tackat för sig, nu står det klart att ytterligare några rör sig vidare mot andra utskott i riksdagen. In kommer såväl nya som nygamla krafter. Här är hela försvarsutskottet.

Det stora utskottspusslet börjar bli så gott som klart. Ännu återstår den sista delen där ett antal S-ministrar ska inta sina platser i riksdagen och där ett antal ledamöter från högersidan går i motsatt riktning mot Rosenbad.

För försvarsutskottets del handlar det sannolikt i första hand om att Peter Hultqvist lämnar in sin nyckel till försvarsdepartementet och återvänder till att bli ordförande för försvarsutskottet, ett uppdrag han hade mellan år 2011 och 2014.

Sen återstår det att se om Pål Jonson (M) blir en del av den nya regeringen, han är i alla fall med i spekulationerna om vem som kan bli försvarsminister om Ulf Kristersson (M) går i land med sin regeringsbildning.

De två går till skatteutskottet

Hultqvists partikollega Niklas Karlsson, som varit ordförande respektive vice ordförande för försvarsutskottet under den gångna mandatperioden, har redan klivit vidare och är nyvald ordförande för skatteutskottet.

Samma utskottsbyte har SD:s senaste ledamot i försvarsutskottet, Per Söderlund gjort. Han är nu vice ordförande i skatteutskottet. I försvarsutskottet har Sverigedemokraterna placerat Sven-Olof Sällström, som dessutom är vice ordförande. Sällström var både suppleant och ledamot i utskottet under förra mandatperioden. Även partikollegan Björn Söder är placerad i försvarsutskottet, istället för utrikesutskottet där han var ledamot förra mandatperioden.

Daniel Bäckström, tidigare försvarspolitisk talesperson för Centerpartiet, lämnar över försvarsfrågorna till Mikael Larsson. Bäckström är nu både gruppledare för partiet i riksdagen samt landsbygdspolitisk talesperson.

Färska försvarspolitiker

Tomrummet i Liberalerna efter försvarsveteranen Allan Widman har Anna Starbrink, tidigare sjukvårdspolitiker i Stockholm, fått i uppdrag att fylla. Projektet att få in försvarsprofilen Johanne Hildebrandt i riksdagen nådde inte över mållinjen.

– Jag ser Natofrågan som den helt avgörande. Den är viktigare än allt annat på kort sikt. Vid sidan av det behöver vi arbeta med att stärka den egna försvarsförmågan men också beredskapen att klara både krig men också kriser och stora påfrestningar på samhället, säger Anna Starbrink till Svenska Dagbladet.

Ett annat nytt namn i försvarspolitiken är Emma Berginger (MP). Hon blir ledamot i försvarsutskottet, då partikollegan Daniel Helldén, tidigare trafikborgarråd i Stockholm, tar över trafikansvaret i Miljöpartiet. Hon hade gärna sluppit bytta utskott, men ser ändå fram emot att ta sig an ett nytt område.

 – Jag har alltid varit nyfiken på att arbeta mer med frågor som tangerar internationell politik. Försvarsutskottet är ett sätt att komma in på de frågorna, sade hon i en intervju med Altinget.

 {{toplink}}

Forrige artikel Överblick: Väljarna fortsätter att lämna C och Byggnads öppnar för SD Överblick: Väljarna fortsätter att lämna C och Byggnads öppnar för SD Næste artikel Civilsamhället miljonsatsar på annonser i sociala medier – här är topplistan Civilsamhället miljonsatsar på annonser i sociala medier – här är topplistan
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.