Nordiskt miljardsamarbete irriterar norska försvarschefen

Norges försvarschef Eirik Kristoffersen anser att uniformsprojektet – Nordic Combat Uniform – är ett exempel på hur nordiskt samarbete inte ska gå till.

Af Frode Andresen
Försvarsredaktör Altinget.no

ARENDAL: För två år sedan ingick Norge, Danmark, Finland och Sverige ett gemensamt ramavtal om inköp av en nordisk stridsuniform, Nordic Combat Uniform. Avtalet är värt 425 miljoner euro, motsvarande drygt 4,5 miljarder kronor under kontraktsperioden 2021-2027.

Men miljardprojektet är en grund för irritation i grannlandet Norge, alla fall om man frågar norska försvarsmaktens chef Eirik Kristoffersen.

– Jag är fortsatt irriterad på det projektet. Inte för att vi har klarat att komma fram till samma leverantör och få en bra uniform till ett rimligare pris. Men för att det fortsatt är fyra olika mönster (kamouflagemönster. reds.anm.) och fortsatt skiljer sig åt vem som beställer vad. Vi måste komma ännu längre när det gäller integration, sade Eirik Kristoffersen vid ett panelsamtal under Arendalsveckan, den norska motsvarigheten till Almedalsveckan.

Uniformsprojektet är, enligt Kristoffersen, ett exempel som illustrerar att det nordiska samarbetet kan bli bättre.

"Vi måste ha mer identiska lösningar"

– Om vi hade saknat små storlekar kunde jag i teorin har frågat Danmark om att byta mot större storlekar, men det kan jag inte nu, eftersom vi har valt olika mönster. Det är där vi är, sade Kristoffersen och tillade:

– Även när vi är eniga om att göra det gemensamt, så slutar det ändå med nationella särlösningar. Det måste vi bort från. Vi måste har mer standardisering och mer identiska lösningar, så som med ubåtssamarbetet vi har med Tyskland – det är helt identiskt och är ett bra projekt.

Arméchefen: Först måste vi få uniformen

Lars Sivert Lervik, norska arméchefen, var något mildare i sin kritik mot det nordiska uniformssamarbetet när han deltog i ett annat panelsamtal under Arendalsveckan.

– Försvarschefen har redan tagit upp frågan om Nordic Combat Uniform är ett lyckat samarbetsprojekt eller ej. Det kan vi säkert diskutera, men först måste vi få uniformen, tänker jag, sade Lervik.

– Redan i dag har vi ju en del materiel som är av samma typ i Norden, säger han och nämner CV90 och Leopard 2 som exempel.

Lars Sivert Lervik ser möjligheter för ett ännu tätare nordiskt samarbete framöver.

– Vi fyra arméchefer anser alla att vi ska samarbete när det ger effekt. Det är inte något mål för oss att samarbeta för samarbetets skull. Nu arbetar vi till exempel aktivt med att anskaffa gemensamma nordiska pansarvagnar, sade han och nämnde att det därutöver finns ytterligare inköpsprojekt på gång.

– Om två eller flera av oss kan samarbeta är det klokt, för vi är trots allt ganska små var och en för sig.

Artikeln är översatt från norska och publicerad i Altinget.no.

{{toplink}}

Forrige artikel Miljömålsberedningens ordförande begär mer tid Miljömålsberedningens ordförande begär mer tid Næste artikel Regeringen går vidare med insyn i friskolor: Här är de tre förslagen Regeringen går vidare med insyn i friskolor: Här är de tre förslagen
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.