Norges statsminister hedrar Richard Bergström: ”Förtjänar ett stort tack”

Richard Bergström, Sveriges tidigare vaccinsamordnare, tilldelas utmärkelsen kommendör av den Kungliga norska förtjänstorden.

Under covidåren 2020–2022 var Richard Bergström regeringens nationella vaccinsamordnare mot covid-19.

Nu hedras han av Norges statsminister Jonas Gahr Støre. Bergström får utmärkelsen kommendör av den Kungliga norska förtjänstorden för ”särskilt förtjänstfullt arbete för Norge och mänskligheten.”

Gahr Støre menar att både Bergström och Sverige förtjänar ett stort tack.

– Ni gjorde mer för Norge i den här saken än vad man kan förvänta sig av ett grannland, säger statsministern i ett pressmeddelande.

”Hade fått vänta längre”

Norge inkluderades, trots att de står utanför EU, i unionens inköp av vaccin. Bergström och Sverige var drivande i frågan.

– Hade det inte varit för Bergström och Sverige hade vi fått vänta längre på vaccin. Det hade varit en mycket svår situation om Europa fick vaccin medan Norge stod utanför, säger Norges hälso- och omsorgsminister Ingvild Kjerkol.

Forrige artikel Talmannen prisar studenter: ”Bidrar till ökad förståelse” Næste artikel Han lämnar Friends för Raoul Wallenberg Academy
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.