Ny bostadsminister när danska regeringen möblerar om

Sophie Hæstorp Andersen (S) blir ny social- och bostadsminister i Danmark. Tidigare bostadsminister Pernille Rosenkrantz-Theil kandiderar i sin tur till att ta över Hæstorp Andersens tidigare jobb som överborgmästare i Köpenhamn. 

Danska regeringen har utsett biståndsministern Dan Jørgensen till ny EU-kommissionär och passar samtidigt på att möblera om i minsterledet. 

Statsminister Mette Frederiksen (S) inrättar tre nya ministerposter, en Europaminister, en minister ansvarig för lantbrukets omställning och en minister för samhällsberedskap. 

Byter jobb med varandra

Samtidigt utses Sophie Hæstorp Andersen (S) till ny social- och bostadsminister och Pernille Rosenkrantz-Theil (S) som tidigare haft posten lämnar regeringen. Det rapporterar danska Altinget

Hæstorp Andersen har fram till i dag varit överborgmästare i Köpenhamn, en roll som Pernille Rosenkrantz-Theil nu vill ta över. 

Departementet görs också om på så sätt att äldrefrågorna, som tidigare legat på det gemensamma social- bostads- och äldredepartementet, bryts ut i ett eget departement.

Sex nya ministrar

Övriga nya ministrar är Torsten Schack Pedersen (V) som blir en dansk motsvarighet till Sveriges minister för civilt försvar, Jeppe Bruus (S) som blir minister med ansvar för den ”gröna treparten”, Rasmus Stoklund (S) som blir ny skatteminister, Marie Bjerre (V) som blir ny Europaminister, Magnus Heunicke (S) som blir ny miljö- och jämställdhetsminister och Caroline Stage Olsen som blir ny digitaliseringsminister. 

{{toplink}}

Forrige artikel Tidigare statssekreterare får uppdrag med kunglig glans Tidigare statssekreterare får uppdrag med kunglig glans Næste artikel Han blir ny överdirektör på Kustbevakningen
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.