Oklart när uranutredning blir offentlig

Regeringens uranutredare Anna Zilla är klar med sitt snabbuppdrag för klimat- och näringsdepartementet. Men när ett förslag om att upphäva förbudet mot uranbrytning eventuellt kommer att skickas ut på remiss är oklart.

I mars fick Anna Zilla, chef för Naturvårdsverkets rättsenhet, i uppdrag från klimat- och näringslivsdepartementet att se över förbudet mot utvinning av uran. Uppdraget som så kallad bokstavsutredare, när utredningen inte är självständig, löpte ut den 15 maj.

Men när ett eventuellt förslag om att ta bort förbudet mot utvinning av uran ska skickas ut på remiss eller när departementspromemorian blir offentlig är ännu inte klart. Även om Zillas uppdrag har löpt ut, så pågår utredningsarbetet fortsatt, enligt departementet.

Kommunernas inflytande kvar?

De kommuner i bland annat Jämtland och Skåne som har uranfyndigheter bevakar noga frågan om huruvida det kommunala vetot kommer att bli kvar, även om utvinningsförbudet tas bort. Här har näringsminister Ebba Busch (KD) och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) inte gett helt samstämmiga besked.

Ebba Busch har sagt till Altinget att vetot kommer bli kvar, medan Romina Pourmokhtari inte har velat binda sig vid något sådant löfte.

– Mitt besked är att utredningen kommer nu titta på vad som är en framkomlig väg för Sverige. Sen har man så klart en politisk diskussion också om vad som lämpar sig och vad partierna tycker är en bra väg framåt, sade hon till Altinget i mars.

Forrige artikel Sametinget samlas i Stockholm Sametinget samlas i Stockholm Næste artikel Sjukvårdsministern:  ”Vill se väsentligt lägre tidsgränser i vårdgarantin” Sjukvårdsministern: ”Vill se väsentligt lägre tidsgränser i vårdgarantin”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.