Omplacerade generaldirektörer saknar uppgifter

SYSSLOLÖSA. Två av åtta generaldirektörer på Regeringskansliet har inga arbetsuppgifter. Varför departementen inte hittat arbetsuppgifter till dem är oklart. Det nionde tillskottet blir Kalmar läns landshövding Thomas Carlzon.

Det är till den så kallade elefantkyrkogården på Regeringskansliet sparkade generaldirektörer kommer om de slutar sitt uppdrag innan deras förordnanden gått ut. Thomas Carlzon blir det senaste tillskottet efter att landshövdingen betalat löner till serveringspersonal utan att ha lämnat in kontrolluppgifter till Skatteverket.

Läs också: Kalmar förlorar en landshövding – igen

Huruvida Carlzon, vars förordnande går ut i augusti 2020, kan vänta sig nya arbetsuppgifter är däremot långt ifrån en självklarhet. Sex av åtta generaldirektörer på Regeringskansliet har för tillfället arbetsuppgifter men två går sysslolösa.

17 månader sysslolös

I september 2018 rapporterade tidningen Publikt att Torsten Håkansta, tidigare generaldirektör på E-hälsomyndigheten, inte haft arbetsuppgifter sedan januari 2018. Håkansta är placerad på socialdepartementet och enligt Ulrika Karlhager, personalchef på departementet, har man fortfarande inte lyckats hitta arbetsuppgifter till honom. 

– Torsten Håkansta är placerad på socialdepartementet. Fram till den 31 december 2017 arbetade han tillsammans med regeringens life science-samordnare Anders Lönnberg, i utredningen Nationell samordning för life science. Därefter har det, och pågår alltjämt, arbete med att finna nya lämpliga arbetsuppgifter, skriver Ulrika Karlhager i ett e-postmeddelande till Altinget. 

Torsten Håkansta har varit på Regeringskansliet sedan det bestämdes att E-hälsomyndigheten ska flytta till Kalmar. Eftersom han inte vill flytta med så valde han att lämna uppdraget. Hans förordnande upphör den 31 december 2019 och tills dess behåller han sin lön på 106 000 kronor i månaden.

Fel profil

Brister i säkerhet på Svenska kraftnät var en av anledningarna till att Ulla Sandborgh, som tillträde generaldirektörsposten i mars 2017, fick gå i februari 2019.

Sandborgh flyttades till infrastrukturdepartementet och behåller sitt förordnande och lön på 123 900 kronor i månaden till 2023. Sandborgh har fortfarande inte fått några arbetsuppgifter.

– Jag har inget uppdrag, utan diskussioner pågår, säger Ulla Sandborgh till Altinget.

Vet du varför det varit svårt att hitta nya arbetsuppgifter till dig?

– Inte mer än att jag har en företagsledande profil och inte en utredande profil.   

Hur långt har de kommit i processen att hitta nya arbetsuppgifter?

– Vi hade väldigt konkreta diskussioner före sommaren men efter sommaren har jag inte hört så mycket. Men jag har förstått att diskussionerna pågår.

Problem med samordningen

Caroline Idermark som är handläggare på infrastrukturdepartementet säger att situationen är olycklig i en kommenterar till Altinget.

– Det har funnits ett uppdrag man har haft i åtanke hela tiden men det har inte gått att ordna så snabbt eftersom det är flera departement som är inblandade. Vi har dessa samrådsformer och då tar det väldigt lång tid. Sen är det olyckligt att det tagit så här lång tid. Det är såklart att alla önskar att det hade gått snabbare.

Caroline Idermark fortsätter:

– Vi ser det inte som något konstigt utan ibland blir det så här och det är klart att det är viktigt att hitta rätt uppdrag. Det är som det är, i den bästa av världar hade det gått snabbare.

En lyckad historia

En generaldirektör det, till skillnad från Torsten Håkansta och Ulla Sandborgh, varit lätt att hitta nya arbetsuppgifter till är Maria Ågren. 

Ågren flyttade från Transportstyrelsen till Regeringskansliet i januari 2017. Under åtta månader så arbetade hon med bostadsfrågor i en intern utredning för näringsdepartementet. Men i  oktober samma år blev hon avskedad och fick lämna tjänsten. 

Efter att ha överklagat sitt avskedande och åter ha blivit anställd på Regeringskansliet i mars 2019 tog det ungefär två månader för henne att få nya arbetsuppgifter. I juni fick hon ett nytt utredningsuppdrag som handlar om konkurrens och bostadsbyggande. Den utredningen ska presenteras i december 2020.

Nu är hon anställd till 2021 och har en lön på 115 200 kronor i månaden.

Fullt sysselsatt

Maria Ågren känner sig överlag nöjd med de arbetsuppgifter som hon har och tycker att hon kan engagera sig helhjärtat i sitt jobb.

– Att ha en sysselsättning som är meningsfull är oerhört viktig oavsett vilken tjänst man har, och de frågeställningar som jag har fått arbeta med, som handlar om bostadsbyggande och samhällsutveckling, har varit väldigt bra, säger Maria Ågren till Altinget.

Forrige artikel Malmqvist (M): Det finns ett könsgap i Moderaterna Malmqvist (M): Det finns ett könsgap i Moderaterna Næste artikel Skolverkets gd: Förkorta lärarutbildningen och inför aspiranter Skolverkets gd: Förkorta lärarutbildningen och inför aspiranter
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.