Överblick: Ericssons miljöforskning granskas och Riksrevisionen kritiserar regeringens budget

Ekot har granskat Ericssons forskningspåståenden. Pressträff om jordbrukspolitiken. Riksrevisionen har identifierat brister i regeringens budget. Framstegsskolan tar bort religiösa inslag och hårdare regler för elsparkcyklar i vår.

Ekot har granskat telekomföretagets Ericssons forskning som enligt deras utsago visar att IT- och kommunikationstjänster bidra med att sänka de globala utsläppen med 15 procent till år 2030. Granskningen visar att forskningen enbart redovisar de positiva effekterna av IT-tjänster. Att den sortens digitala teknik även kan ge miljöskadliga effekter som till exempel effektiviserat flyg eller att fossila bränslen blir mer tillgängliga, har företaget inte tagit hänsyn till, skriver Sveriges Radio.

– Bevisen för de här enorma minskningarna är väldigt svaga. De bygger på en felaktig forskningsmetod helt enkelt, säger IT-och hållbarhetsforskaren Vlad Coroama.  

Landsbygdsministern håller pressträff

Den nya landsbygdsministern Anna-Caren Sätherberg (S) håller pressträff i dag om regeringens strategiska plan för jordbrukspolitiken år 2023-2027. 

Pressträffen hålls på Lovön, Ekerö och kan ses HÄR

Riksrevisionen kritiserar regeringsbudgeten

Riksrevisionen har granskat Regeringens finanspolitiska ramverk som lades fram inför 2022. De brister som revisionen identifierat och redovisat handlar om felmarginaler och att det saknas en plan för återgång till överskottsmålet i 2021 års ekonomiska vårproposition, vilket strider mot budgetlagen. 

– Regeringen borde ha varit tydligare med att budgetpropositionen inte lämnar något utrymme för ytterligare utgiftsökningar under utgiftstaket 2023. I den budget som riksdagen antog är utgifterna något högre 2023. Därmed är marginalen till utgiftstaket mindre än vad som anges i ramverkets riktlinjer, säger riksrevisor Helena Lindberg.

Ytterligare kritik riktas mot att regeringen inte har redogjort tillräckligt tydligt för vilka krisåtgärder som nu fasas ut vilket gör det svårare att se hur sparandet påverkas. Propositionen borde också ha redogjort för vilka åtgärder som är tillfälliga och vilka som är permanenta, menar Riksrevisionen. 

Framstegsskolan tar bort religiösa inslag 

Vid en extra föreningsstämma har föreningen Framstegsskolan, som drivit skolor med muslimsk inriktning, tagit beslut om att ta bort alla religiösa inslag i undervisningen. Det skriver Dagens Nyheter. Föreningen har varit i blåsväder sedan i somras och Römosseskolan i Göteborg har varit särskilt kritiserad. Skolinspektionen har hotat om att stänga den upprepade gånger med anledning av oklara ägarförhållanden och ekonomiska oegentligheter.

Vid stämman valdes också en ny styrelse där bland annat den tidigare rektorn Johan Romberg och civilekonomen Martin Williamsson ingår. Från och med vårterminsstarten ska alla skolor vara icke-konfessionella.

Nya regler för elsparkcyklar 

Från och med den 1 februari blir det hårdare regler för Stockholms elsparksuthyrare. Antalet elsparkscyklar minskas från 25 000 till 12 000. Uthyrarna måste också ansöka om uthyrningstillstånd för maximalt 1500 cyklar. De åtta bolag som har ansökt har fått tillståndet beviljat. Bolagen blir också skyldiga att plocka bort trasiga cyklar och se till att de inte hindrar annan trafik.

Elsparkcykelbolagen är kritiska till kravet på ansökan om tillstånd och har överklagat till domstol. Det rapporterar Sveriges Radio Ekot

Forrige artikel Rutinfrågor ska hjälpa akutsjukhuspersonal att göra orosanmälningar om barn Rutinfrågor ska hjälpa akutsjukhuspersonal att göra orosanmälningar om barn Næste artikel Nya åtgärder för inresande och barnens lovaktiviteter Nya åtgärder för inresande och barnens lovaktiviteter
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.