Överblick: Ex-statsminister ställer krav om Estonia och unga överger MP

Dadgostar kräver att få sitta i regering. Pilotförbunden är redo att låta SAS gå i konkurs om inte deras krav möts. Unga väljer att överge MP. Ingvar Carlsson (S) vill se att regeringen offentligör uppgifter om Estonia.

Om det nuvarande regeringsunderlaget blir störst efter valet, kräver Vänsterpartiet att få sitta i Magdalena Anderssons regeringen. V-ledaren Nooshi Dadgostar ser att S, V, C och MP tillsammans bildar regeringen.

– Det är hela utgångspunkten. Det finns inga förutsättningar för att vi inte ska sitta i en regering, säger Dadgostar till Expressen.

Hon uppmanar också Centerpartiet att ge besked om de ”realistiska regeringsalternativ” som finns.

Unga väljare svänger

Bland unga väljare i åldern 18 till 29 år är Moderaterna största parti, enligt siffror från SCB/DN. Lägst stöd bland dessa väljare har Miljöpartiet. Inför valet 2014 uppgav nästan 16 procent att de skulle rösta på MP.

– Det är såklart inte några roliga siffror. Samtidigt tänker jag att det inte är jättekonstigt att det går dåligt bland unga när det går dåligt i övrigt, säger Rebecka Forsberg, språkrör för MP:s ungdomsförbund Grön ungdom, till DN.

När Altinget pratade med Rebecka Forsberg tidigare i våras trodde hon att regeringssamarbetet varit en anledning till den uteblivna framgången då det varit svårare att skilja Miljöpartiets politik från regeringens.

– Många unga har inte varit politiskt medvetna i en tid då Miljöpartiet suttit i opposition, sade hon då.

{{toplink}}

Kan låta SAS gå i konkurs

Piloterna hos SAS har varslat om strejk om inte fackförbundet och SAS kommer överens om ett nytt kollektivavtal. Strejken kommer träda i kraft natten mot lördag om ingen uppgörelse nås. Nu uppger fackordförande för den Norske SAS-flygeres forening, Roger Klokset, att piloterna är ”tveklöst” villiga att låta SAS gå i konkurs om de inte får igenom sina krav.

Enligt svenska pilotföreningen handlar strejken om att SAS inte har återanställt de 560 piloter som varslades under pandemin och att flygbolaget i stället använder sig av piloter från dotterbolag som fungerar som bemanningsbolag, rapporterar Omni/VG.

Estonia-utredning

Den tidigare statsministern Ingvar Carlsson (S) anser att regeringen borde offentliggöra om det var militära transporter på Estonia vid förlisningen, enligt Sveriges radio. Handlingarna om vad som fanns på lasten på Estonia när färjan förolyckades är hemligstämplade.

– Ju tidigare man hade talat om detta, desto bättre hade det varit och då hade risken för konspirationsteorier undvikits, säger han till SR.

2004 avslöjades det att Försvarsmakten hade använt Estonia-färjan för hemlig införsel av militär utrustning från Ryssland. Informationen om detta fanns hos försvarsdepartementet 1994, men Ingvar Carlsson förnekar att de kände till det. Carlsson tillträdde som landets statsminister en dryg vecka efter katastrofen.

Forrige artikel Riksdagspartierna eniga: Långsiktig finansiering hellre än projektbidrag Riksdagspartierna eniga: Långsiktig finansiering hellre än projektbidrag Næste artikel Överblick: SD uteslutna av M, Ann Linde KU-anmäls, Hört i Almedalen Överblick: SD uteslutna av M, Ann Linde KU-anmäls, Hört i Almedalen
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.