Överblick: Expert varnar för cyberattacker och EU:s vapendirektiv utreds

Ansökningar om hindersprövning hos Skatteverket har ökat kraftigt. Vårdpersonal är regionernas viktigaste valfråga och regeringen utreder effekterna av EU:s vapendirektiv. Expert varnar för att cyberattacker mot Sverige kan öka vid en Nato-ansökan. Läs Altingets överblick.

För att få tillstånd att gifta sig ingår rutinen att Skatteverket gör en så kallad hindersprövning för att se att det inte finns några juridiska hinder, som ålder eller släktskap. På grund av coronapandemin har många bröllop skjutits upp men nu ökar ansökningarna till Skatteverkets hindersprövning kraftigt, rapporterar DN.

– Handläggningstiderna har inte påverkats än men vi vill tala om att det kan bli så om det är fler som söker, säger Vjera Catovic, Skatteverket.

EU:s vapendirektiv utreds

Regeringen ska se över svensk vapenlagstiftning och utreda hur ändringarna i EU:s vapendirektiv kan genomföras i Sverige, skriver regeringen i ett pressmeddelande. Syftet är att ta kunna fram ett regelverk som inte försvårar ”i onödan” för personer med legalt vapeninnehav, som exempelvis jägare och sportskyttar.

Utredaren blir tidigare lagmannen Stefan Strömberg som ska samverka med en parlamentarisk referensgrupp. Utredningen ska delredovisas i november 2022 och slutredovisas i november 2023.

Vårdpersonal viktigaste regionfrågan

Regionernas toppkandidater inför regionvalet 2022 prioriterar personalfrågorna enligt SR. I en enkät som Ekot gjort har alla 176 partikandidater svarat och 75 procent av dem har angett att personalfrågorna är en av de viktigaste.

Emma Lindqvist (MP) i Region Västerbotten menar att man inte lyckats med personal- och arbetsmiljöfrågorna i regionerna.

– Har vi inte personalen då har vi ingen vård, säger hon till radion.

Experter varnar för cyberattack

Enligt Ilmari Käihkö, universitetslektor i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan, kan en svensk Nato-medlemskapsansökan leda till fler cyberattacker, kränkningar av svenskt luftrum och en upptrappad krigsretorik. Det rapporterar SvD.

Ilmari Käihkö tror att cyberattacker kommer att riktas mot viktig infrastruktur men i begränsad skala.

– Om man till exempel slår ut Bank-id två, tre dagar kommer de flesta av oss att klara det, säger han.

Forrige artikel Pehrson nobbar säkerhetsdebatt – skickar Widman i stället  Pehrson nobbar säkerhetsdebatt – skickar Widman i stället  Næste artikel Hermansson om SD-avhoppet: ”Tog smällarna åt partiet” Hermansson om SD-avhoppet: ”Tog smällarna åt partiet”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.