Överblick: Femte vaccin är framtaget i Uppsala och ny omfattande pensionsdeal

Dagens pressträffar. Ny historisk överenskommelse om pensionerna. Ett femte vaccin framtaget i Sverige har godkänts av EU. SD ställer krav på ny remiss om vaccinpassen. SJ-kaoset fortsätter. 

  • Statsminister Magdalena Andersson (S), socialminister Lena Hallengren (S) och finansminister Mikael Damberg (S) håller pressträff om pandemiåtgärder. Se den HÄR från klockan 14:00. 
  • Ardalan Shekarabi (S) håller pressträff om reformeringen om premiepensionssystemet i dag. Den kan ses HÄR.

Ny pensionsdeal

Kommunala bolag och 25 fackförbund i Sveriges kommuner och regioner har kommit överens om en höjning av pensionerna för offentligt anställda. Uppgörelsen, som berör totalt 1,2 miljoner anställda, innebär bland annat att den nya avgiftsbestämda pensionen höjs från 4,5 procent till 6 procent för löner upp till 44 000 kronor och från 30 till 31,5 procent för löner som är högre än så. Det rapporterar Ekot Sveriges Radio

– Utifrån vår utgångspunkt är det här en nödvändig förändring för att höja pensionerna för våra anställda, göra oss till mer attraktiva arbetsgivare och samtidigt över tid få ett system som är förutsägbart och där vi vet vilka pensionskostnader vi kommer att ha, säger SKR:s ordförande Anders Knape som kallar överenskommelsen historisk. 

Svenskt vaccin EU-godkänt

Ett femte coronavaccin har delvis tagits fram av forskare i Uppsala - Nuvaxovid från Novavax. Det rapporterar Aftonbladet. Vaccinet har testats på cirka 30 000 personer och bedöms ge ett 90-procentigt skydd. Nu har EU-kommissionen beställt 200 miljoner doser från Novavax till medlemsländerna varav 2,2 miljoner doser ska skickas till Sverige. 

SD om vaccinpassen 

Sverigedemokraterna begär en ny remiss om förslaget på vaccinpass. Partiet kallar åtgärden för ”forcerad” och menar att det inte är tillräckligt utrett hur kravet på vaccinationsbevis förhåller sig till grundläggande fri- och rättigheter. 

– Sverigedemokraterna är kritiska till hur frågan om vaccinationsbevis hanterats av regeringen. När det är fråga om förslag som har stor påverkan på enskildas förutsättningar, är det viktigt att det sker mot bakgrund av en grundlig proportionalitetsavvägning och bedöms vara nödvändigt, säger Linda Lindberg (SD), socialpolitiskt talesperson, i ett pressmeddelande.  

Partiet lägger fram sitt krav på ett nytt remissförförande vid socialutskottets sammanträde den 21 december.

SJ-kaoset

Tågkaoset fortsätter på SJ och de ställer nu in 30 avgångar per dag fram till nyår, rapporterar Omni/TT. Det beror enligt det statliga bolaget på en ökning av sjukskrivningar samt personalbrist. De inställda tågen innebär även en ökad trängsel. 

Problemen har pågått i flera veckor och personalen larmade redan i början av december om långa reseturer och kort tid för återhämtning. Kaoset beror främst på ett nytt schemasystem som SJ infört, säger ett lokalt skyddsombud till tidningen Publikt.

Forrige artikel Topplista: Utbildningsdebatt 2021 Topplista: Utbildningsdebatt 2021 Næste artikel Skolåret som gått – mest lästa artiklarna 2021 Skolåret som gått – mest lästa artiklarna 2021
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.