Överblick: Franska valet, ekonomikritik mot regeringen samt förslag om bokbålsförbud

Regeringens ekonomiska politik kritiseras av landets ekonomer. Ny topp av coronasmitta väntas. Statsvetare vill förbjuda bokbål. Jubel från partiledarna över nyvalda presidenten i Frankrike.

Det blev Macron som tog hem segern i det franska valet på söndagen, efter att de sista opinionsmätningarna inför valdagen visat ett rysarhögt stöd för Marine Le Pen.

När rösträkningen avslutats visade den enligt Omni/franska valmyndigheten att sittande president Emmanuel Macron hade blivit omvald med 58,5 procent av rösterna. Medan Marine Le Pen höstat in 41,5 procent. Det senare kan emellertid ställas mot de 33,9 procent som Le Pen fick i förra valet 2017, det vill säga en tydlig frammarsch, trots valförlusten. 

– Jag förstår vreden bland er som röstade på Marine Le Pen och bland er som inte röstade alls. Jag kommer ta det på största allvar, sade Le Pen i sitt segertal, enligt SVT

Från Sverige kom gratulationerna till president Macron snabbt. Statsminister Magdalena Andersson twittrade sin gratulation: 

Liksom utrikesminister Ann Linde:

Medan oppositionsledaren Ulf Kristersson gratulerade på Facebook:

Och Liberalernas Johan Pehrson uttryckte sin glädje över det franska valet genom en pastisch på ett välkänt Macronfoto: 

 
 
 
 
 
Visa detta inlägg på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ett inlägg delat av Johan Pehrson (@johanpehrsonl)

Den ekonomiska politiken kritiseras

Regeringens ekonomiska politik kritiseras i dag på debattsidorna. På DN Debatt skriver en rad ledande ekonomer att pandemin och kriget i Ukraina har ”lett till en renässans för statlig industripolitik”. De skriver bland annat att ”i stället för att bemöta strukturella problem som låg produktivitets­utveckling, hög arbetslöshet och brist på samhällsinvesteringar i nödvändig infrastruktur satsas därför nu alltmer pengar i specifika projekt där utvalda storföretag och samarbetspartner handplockas.”

Avsändarna menar att den typ av storskaliga företagsstöd som fått en renässans under senare tids kriser riskerar att bli förtäckta industristöd som kan leda till förstelnade ekonomiska strukturer och försvagad innovationskraft, snarare än miljömässig och ekonomisk utveckling.

Även i Svenska Dagbladet får regeringen kritik på området produktivitetssutveckling. Här skriver ekonomen Klas Eklund och Daniel Lind, som leder Facken inom industrins produktivitetskommission att svensk produktivitetstillväxt sackat i många år, vilket oroar. Eklund och Lind menar att det krävs ”en rad reformer och omfattande investeringar – inte minst i löntagarnas kompetens – krävs för att vända den negativa produktivitets­trenden.”

FHM spår ökad smittspridning

Dagens Medicin rapporterar att enligt ett nytt scenario från Folkhälsomyndigheten beräknas Sverige få fördubblade sjukhusinläggningar till mitten av maj. Detta på grund av en topp på smittkurvan orsakad av varianten omikron BA.2, som just nu har en betydande spridning runtom i landet. 

Som det ser ut just nu läggs ungefär 25-30 personer in på sjukhus med covid varje dag, vilket väntas stiga till ungefär 60 personer per dag en bit in i maj. Framåt sommaren väntas kurvan återigen vända nedåt. 

Statsvetare vill förbjuda bokbål

I Expressen skriver statsvetarprofessorn Bo Rothstein att bokbål inte hör hemma i en demokrati och föreslår förbud mot brännande av böcker, som ett sätt att mota de upplopp som blev resultatet av Rasmus Paludans manifestationer då han bränner Koranen. Rothstein skriver: 

”En väg ur detta dilemma skulle kunna vara att inkludera alla tryckta böcker i ett förbud mot att som en politisk manifestation anordna bokbål. Argumentet skulle vara att den tryckta boken utgör en central manifestation av yttrandefriheten.”

Ministrar i dag

Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll besöker på förmiddagen Oskarshamn och det centrala mellanlagret (Clab) för använt kärnbränsle.

EU-minister Hans Dahlgren träffar i dag Kungaparet och Kronprinsessparet för att informera om ordförandeskapet i EU.

Civilminister Ida Karkiainen far till Örebro för att inviga ett servicekontor.

Forrige artikel Försvarshögskolan vill utbilda lärare om jihadism Försvarshögskolan vill utbilda lärare om jihadism Næste artikel Christian Rück om nollvision för självmord: ”Farlig illusion” Christian Rück om nollvision för självmord: ”Farlig illusion”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.