Överblick: Friskolor stängs efter Säpo-uppgifter och L har hellre nyval än SD i regering

Förvaltningsrätten kritiserar polisen för att neka Rasmus Paludan tillstånd. Två friskolor stängs efter varnande uppgifter från Säkerhetspolisen. Medlemsländer kritiska mot nya sanktionerna mot Ryssland och L ser hellre nyval än SD i regering.

Liberalernas nya partiledare Johan Pehrson säger i en intervju med Svd att partiet kommer rösta nej till en regering där SD ingår, och ser hellre ett nyval. Däremot får SD gärna stötta en borgerlig regering. Och L, M och KD kommer troligen inte få en egen majoritet, och kommer behöva lyssna på SD.

– Då måste man föra samtal och visa respekt för deras synpunkter. Det är klart att de kommer att få påverka var de vill lägga vikten, säger Johan Pehrson och nämner pensionerna som exempel.

Kravallerna och Paludan

Under förmiddagen hålls en särskild debatt i riksdagen om påskhelgens kravaller, begärd av Sverigedemokraterna. Kravallerna uppstod i samband med att Rasmus Paludan höll sammankomst. Se debatten här.

Samtidigt slår förvaltningsrätten fast att det var fel av polisen att neka Paludan tillstånd för en sammankomst i Borås den 29 april, uppger SR. Då polisens skäl att avslå inte var tillräckligt starka. Däremot får polisen rätt för sagt nej till Paludans planerade sammankomster i Hjällbo och Angered i februari.

Två friskolor stängs

Skolinspektionen har nu beslutat att två friskolor, en i Uppsala och en i Stockholm, ska stängas då det finns risk för att eleverna radikaliseras i en islamistisk riktning. Beslutet grundar sig på ett yttrande från Säkerhetspolisen om bland annat tidigare kopplingar till Muslimska brödraskapet, skriver DN.

– Vi har ingen anledning att ifrågasätta Säkerhetspolisens uppgifter. Skolorna har företrädare med stort inflytande över verksamheten och sprider en ideologi som står i strid med svensk skolas värderingar – då spelar skolresultaten mindre roll, säger Skolinspektionens enhetschef Fredrika Brickman till DN.

Rektorn på skolan i Uppsala anser att beslutet är ”orättvist och fattat på lösa grunder”. Eleverna får avsluta terminen och de två skolorna stängs i augusti.

Nya sanktioner mot Ryssland

Ungern uppger att de inte kommer ställa sig bakom det nya sanktionspaketet mot Ryssland. Det föreslagna paketet innehåller bland annat ett importförbud mot rysk olja. Enligt premiärminister Viktor Orbán är det en ”atombomb” för ungerska ekonomin, som är så pass beroende av rysk olja, enligt Reuters/Omni.

Nu kommer uppgifter om att EU-kommissionen kan komma att ändra i förslaget för att ge Ungern och Slovakien mer tid att ställa om sin energiförsörjning. För att sanktionspaketet ska godkännas behöver alla 27 medlemsländer godkänna det.

Forrige artikel Nu ska hela folkbildningspolitiken utredas – ”Klart att jag kan känna en viss oro” Nu ska hela folkbildningspolitiken utredas – ”Klart att jag kan känna en viss oro” Næste artikel SST gör extra kontroll av rysk-ortodoxa kyrkan SST gör extra kontroll av rysk-ortodoxa kyrkan
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.