Överblick: Löfven KU-anmäls och C nära att rädda kommande regering

Stefan Löfven KU-anmäls efter att ha struntat i EU-nämnden. Regeringen tillsätter utredning om adoptioner. 250 miljoner kronor i statligt stöd har gått till bolag som sen gått i konkurs. Centerpartiet är nära en lösning för att släppa fram nästa regering.

Regeringen tillsätter en utredning om hur svenska internationella adoptioner har funkat tillbaka i tiden fram till i dag. Anna Singer, professor i civilrätt med fokus på familjerätt vid Uppsala universitet, är särskild utredare.

Bakgrunden till utredningen är uppgifter om att vissa svenska adoptioner av barn från länder som Kina och Chile inte gått rätt till. Sedan några år tillbaka pågår en brottsutredning i Chile med bland annat 630 svenska fall, enligt SVT.

Löfven går emot EU-nämnden

Nu KU-anmäler M och SD statsminister Stefan Löfven för att ha struntat i riksdagens EU-nämnds mandat. Enligt ett beslut skulle Löfven i Bryssel lyfta kärnkraften som ett hållbart alternativ i EU:s regelverk för investeringar för klimatomställning, den så kallade taxonomin. Något Löfven inte gjorde.

– Jag tycker att det är helt oacceptabelt att statsministern uttryckligen väljer att ignorera det mandat som EU-nämnden har gett regeringen inför förhandlingarna i Europeiska rådet, säger Jessica Rosencrantz (M) till TT.

Löfven svarar med att hans parti tillsammans med M, V och C inte ser kärnkraften som hållbar och att de har en majoritet i riksdagen som helhet, dock inte i EU-nämnden.

Skattepengar i konkurser

650 företag som fick sammanlagt 250 miljoner kronor i statligt korttidsstöd, gick i konkurs trots att de fått stödet. Några gick i konkurs bara några månader efter de fick stödet, rapporterar SR. Svenskt Näringsliv anser dock att stödet fungerat som det ska och att dessa 250 miljoner bara motsvarar sex promille av det totala statliga stödet.

Förhandlingar in i det sista

C har ställt tre krav för att släppa fram Magdalena Andersson (S) som ny statsminister när hon tar över som partiledare för S. Kraven är: förändringar i arbetsrätten, uppluckrat strandskydd och stärkt äganderätt för skogsägare. Nu är partierna nära en överenskommelsen om skogen.

– Vi har förhandlat intensivt under en längre tid. Jag tycker att vi kommer framåt men ingenting är klart förrän det är klart. Jag ser att det finns möjligheter – att komma överens är ett starkt ord – men att få fram en proposition som C anser är bra, säger Peter Helander (C), skogspolitisk talesperson, till Svd.

Vaccinstatus

I eftermiddag kommer socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens gd, Johan Carlson, hålla en pressträff. De ska ge en lägesuppdatering om vaccin och åtgärder kring pandemin. Se den här.

Få en gratis överblick av politiken varje dag i din mejlkorg. Registrera dig här.

Forrige artikel SCB:s senaste statistik – ideella föreningar minskar i antal SCB:s senaste statistik – ideella föreningar minskar i antal Næste artikel Annika Strandhäll (S) om suicid: ”Min sambo var ett typfall” Annika Strandhäll (S) om suicid: ”Min sambo var ett typfall”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.