Överblick: M går om SD och regeringen storsatsar på skolan  

Regeringen presenterar miljonsatsningar på skolan i budgeten. Lärarfacken kräver minst 25,4 miljarder. Oenighet mellan KD och SD om förslag i Tidöavtalet. M större än SD i ny opinionsmätning. 

För första gången sedan augusti har M gått om SD som näst största parti. Det visar SVT/Novus väljarbarometer.

Sverigedemokraterna får 19,4 procent, medan Moderaterna får 20,2 procent av väljarnas stöd.

– Får vi se en utveckling framöver där Sverigedemokraterna tappar och Moderaterna växer så är det klart att det påverkar dynamiken i regeringen, och kan också påverka samarbetet framöver, säger Mats Knutson till SVT.  

”Olyckligt att ministern ifrågasätter” 

Tidöavtalets punkt om att begränsa rätten till offentligt finansierad tolk för personer med uppehållstillstånd och svenskt medborgarskap har väckt kritik bland annat inom vården. Även sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) har i en intervju med Svenska Dagbladet lyft att en begränsning kan strida mot flera skarpa lagar om patientsäkerhet och en jämlik vård. 

Men Sverigedemokraternas socialpolitiska talesperson menar att regeringen är överens om frågan, rapporterar Altinget i dag.

– Här finns en överenskommelse och det är en gemensam hållning vi har så jag tycker att det är olyckligt att Acko ifrågasätter det på det sättet i hennes roll som minister, säger Linda Lindberg (SD) till Altinget och fortsätter: 

– Det finns ingenting i förslaget som säger att rätten till tolk ska förbjudas. Vi vill titta på ett system där man efter en viss tid i Sverige ska finansiera en del av kostnaden själv. Det blir då ett incitament för att lära sig det svenska språket. Vi kan, tillsammans med regeringspartierna, inte se att patientsäkerheten skulle äventyras.

Miljardsatsning på skolan

I dag efter lunch presenterar arbetsmarknad- och integrationsminister Johan Pehrson (L) tillsammans med skolminister Lotta Edholm (L) och utbildningsminister Mats Persson (L) regeringens budgetförslag på utbildningsområdet. Men redan nu rapporterar Sveriges Radio att regeringen presenterar satsningar för över en miljard på skolområdet för en lugnare och tryggare skolmiljö – satsningar på speciallärare och sociala team. 

Regeringen avser att lägga 600 miljoner på speciallärare under 2023, berättar Johan Pehrson för Ekot.  

– Vi har speciallärare i dag men de har framför allt fokuserat på årskurs 8 eller årskurs 9, det är lite sent, säger han.  

Budgeten innehåller även satsningar på lovskola och kompetensutveckling för lärare. 

685 miljoner kronor ska gå till satsningar på läromedel och fem miljoner ska gå till kompetensutveckling för lärare, uppger skolminister Lotta Edholm (L) till SVT

– Vi ser att barn inte lär sig läsa tillräckligt tidigt och att många barn har problem med läsutvecklingen i våra skolor, säger skolministern till SVT.

Utbildningsminister Mats Persson har tidigare sagt till Altinget att inga nedskärningar kommer göras på folkbildningen, utan att regeringen avser att satsa mer pengar på forskning och utbildning i budgeten. 

Facken kräver 25,4 miljarder

För att klara inflationen och täcka upp för tidigare besparingar kräver lärarfacken att regeringen tillför minst 25,4 miljarder till skolan under 2023. 

– När vi nu står inför en lågkonjunktur kommer det att bli än svårare för kommunerna att finansiera skolan på ett likvärdigt sätt. Därmed är det viktigare än någonsin att staten tar ett huvudansvar för finansieringen och ett första steg vore ett kraftigt tillskott i höstbudgeten, säger Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén i ett pressmeddelande.

Forrige artikel SD: Olyckligt att ministern ifrågasätter överenskommelsen SD: Olyckligt att ministern ifrågasätter överenskommelsen Næste artikel Ökat stöd till Bostad först – men pengarna för 2022 tog inte slut Ökat stöd till Bostad först – men pengarna för 2022 tog inte slut
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.