SD: Olyckligt att ministern ifrågasätter överenskommelsen

Vårt avtryck i Tidöavtalet är rejält. Det anser Sverigedemokraternas socialpolitiska talesperson Linda Lindberg. Nu ska överenskommelserna implementeras, men redan anas sprickor mellan samarbetspartierna.

Ett omfattande avtal mellan de fyra partierna på högersidan lade grunden för att M, KD och L i oktober kunde överta regeringsmakten och bland annat dubblera antalet statsråd på socialdepartementet.

– Det är tydligt att man satsar på de här frågorna och jag tycker att det är bra att regeringen tar folkhälsan och hälso- och sjukvården på så stort allvar att vi får fyra ministrar på området, säger Linda Lindberg, Sverigedemokraternas socialpolitiska talesperson.

Med de tidigare utskottskollegorna Acko Ankarberg Johansson (KD) och Camilla Waltersson Grönvall (M) i regering ser Linda Lindberg fram emot ett gott samarbete, bland annat kring arbetet med barn och unga.

– Det är oerhört viktigt att socialtjänsten ger det stöd som man kan förvänta sig, med trygga placeringar för barn och unga som behöver det och bra uppföljning. Sen vet vi också att SiS är kantat av många utmaningar. Det är högst angelägna frågor framöver.

Mer attraktivt yrke med språkkrav 

När Altinget pratade med Linda Lindberg (SD) innan valet underströk hon betydelsen av en välmående personal i hälso- och sjukvården. Sedan dess har Läkarförbundets arbetsmiljöenkät visat hur 6 av 10 läkare överväger att byta arbetsplats, gå ned i arbetstid eller lämna läkaryrket på grund av arbetsbelastningen.

På vilket sätt kan förslagen i Tidöavtalet bidra till att förbättra arbetsmiljön?

– Vi vill se över personalfrågan och huruvida staten kan gå in och ta ett visst ansvar. Det skulle till exempel kunna röra sig om arbetsmiljön och att man får ett mer långsiktigt finansiellt stöd när det kommer till personalkostnader, säger Lindberg.

Personalfrågorna är även kritiska för äldreomsorgen där Tidöavtalets förslag om ett språkkrav för personalen kan riskera att ytterligare försvåra bemanningen. Men Linda Lindberg anser snarare att det utgör en investering.

– Att våga ställa krav på tillräckligt goda språkkunskaper för att man ska kunna utföra de arbetsuppgifter som förväntas av en, det gör också yrkesgruppen mer attraktiv och stärker det kollegiala när man förstår varandra.

Exakt hur kraven ska se ut överlåter Linda Lindberg till den utredning som ska titta närmare på frågan, men hon anser att personalen bör kunna facktermerna och kunna kommunicera utifrån de arbetsuppgifter man har.

Borde det inte vara upp till kommunerna att avgöra vilka språkkunskaper som behövs?

– Ska man se det ur ett patientsäkerhetsperspektiv och ur den äldres perspektiv så tycker jag att det ska vara jämlikt över hela landet och då är det viktigt att man ställer de här kraven från nationellt håll, säger hon.

”Det är en gemensam hållning”

Men medan Linda Lindberg (SD) pekar på patientsäkerhet som grund för språkkrav ser hon inte samma hot vid de utmaningar som kan uppstå inom vården om rätten till kostnadsfritt tolkstöd begränsas, i enlighet med Tidöavtalet.

– Det finns ingenting i förslaget som säger att rätten till tolk ska förbjudas. Vi vill titta på ett system där man efter en viss tid i Sverige ska finansiera en del av kostnaden själv. Det blir då ett incitament för att lära sig det svenska språket. Vi kan, tillsammans med regeringspartierna, inte se att patientsäkerheten skulle äventyras.

Det tror däremot sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) att det kan göra. I en intervju med Svenska Dagbladet säger hon att en begränsning kan strida mot flera skarpa lagar om patientsäkerhet och en jämlik vård.

– Här finns en överenskommelse och det är en gemensam hållning vi har så jag tycker att det är olyckligt att Acko ifrågasätter det på det sättet i hennes roll som minister, säger Linda Lindberg till Altinget.

Forrige artikel Lars Hjälmered (M): Vi ska inte detaljstyra Vattenfall Lars Hjälmered (M): Vi ska inte detaljstyra Vattenfall Næste artikel Överblick: M går om SD och regeringen storsatsar på skolan   Överblick: M går om SD och regeringen storsatsar på skolan  
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.