Överblick: Myndighet får nytt uppdrag och Miljömålsberedningen lämnar över delbetänkande

Arbetsförmedlingen och Migrationsverket får nya uppdrag. Miljömålsberedningen lämnar över sitt delbetänkande till regeringen. Opinionsläget relativt oförändrat enligt ny mätning. Och i eftermiddag kommer statsministern till riksdagen. 

Ukrainska flyktingar som söker skydd i Sverige ska få en obligatorisk samhällsintroduktion, tidig information om den svenska arbetsmarknaden och hur man söker jobb i Sverige. 

– För att snabba på processen så att fler kommer i arbete har regeringen i dag gett Arbetsförmedlingen i uppdrag att i samarbete med Migrationsverket säkerställa att den som får uppehållstånd också direkt får information om hur den svenska arbetsmarknaden fungerar, yrken och branscher där det finns lediga jobb och hur man söker jobb, säger arbetsmarknad- och jämställdhetsminister Eva Nordmark (S) på en pressträff.

Migrationsverket får också i uppdrag att tillhandahålla den obligatoriska samhällsintroduktionen. 

Stabila opinionssiffror

Opinionsläget är relativt oförändrat sedan förra mätningen för en månad sedan, visar SVT/Novus senaste väljarbarometer.

– Väldigt tufft för L och oroväckande för MP, säger Novus vd Torbjörn Sjöström till SVT.

Liberalerna ligger fortsatt långt under riksdagsspärren med 2,1 procent och Miljöpartiet fortsätter balansera runt spärren och hamnar på 3,3. Socialdemokraterna blir största parti med marginal (32,0) följt av moderaterna (21,5).

Andersson till riksdagen

I eftermiddag klockan 14 kommer statsminister Magdalena Andersson (S) till riksdagen för att svara på riksdagsledamöternas frågor. Altinget sänder statsministerns frågestund live här.

Passexpedition 24/7

Sverigedemokraterna vill att passexpeditioner ska hålla öppet dygnet runt för att korta de långa passköerna. 

– Det går ju att på kort sikt låna in människor från andra myndigheter, att hitta civila som kan göra det här, så att man betar av de här enorma köerna som just nu har uppstått”, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson till Sveriges radio.

Miljömålsberedningens delbetänkande

Klockan 13.30 tar klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) emot Miljömålsberedningens delbetänkande om Sveriges globala klimatavtryck. I samband med det hålls en pressträff. 

Forrige artikel Statsministerns frågestund: Riksdagen kräver svar om ryska gasen Statsministerns frågestund: Riksdagen kräver svar om ryska gasen Næste artikel Live: Försvarsmakten uppdaterar om säkerhetsläget och krigets lagar Live: Försvarsmakten uppdaterar om säkerhetsläget och krigets lagar
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.