Överblick: Myndigheter läcker uppgifter och miljardsatsning på äldreomsorgen

ÖVERBLICK. Offentliga webbplatser lovar anonymitet, men skickar vidare uppgifter. KD:s opinionssiffror går stadigt nedåt och M, V och KD miljardsatsar på äldre. I dag hålls pressträff om vaccin.

Omkring 80 offentliga webbplatser lovar sina besökare anonymitet, men skickar ip-adresser till Google, visar en granskning som Sveriges Radio genomfört.

Bland de svenska myndigheterna som skickar vidare ip-adresser finns Åklagarmyndigheten, som efter Ekot granskning anmält sig själv till integritetsskyddsmyndigheten.

– Det är bristfälligt av oss, helt enkelt, säger Anders Thoursie, it-direktör på Åklagarmyndigheten till SR.

Även Försvarets materielverk (FMV) och Statistiska centralbyrån (SCB) har skickat uppgifter till Google. Varav SCB har gjort det i över två års tid.

– Det är förstås inte bra om det som står på vår sajt inte stämmer, säger Cecilia Westström som är chef för SCB:s kommunikationsavdelning till SR. 

Miljardsatsning på äldreomsorgen

Moderaterna, Vänsterpartiet och Kristdemokraterna slår sig samman för att tillföra totalt 4,35 miljarder kronor till äldreomsorgen, utöver nuvarande budget.

– Det är uppenbart att Socialdemokraterna inte är beredda att göra det som krävs, säger Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna, i ett pressmeddelande.

Coronakomissionen slog fast att det höga dödstalen bland de äldre beror på den höga allmänna smittspridningen och strukturella brister inom äldreomsorgen. Samarbetet syftar till att åtgärda de brister som coronakomissionen pekar på samt att påbörja åtgärder av de strukturella bristerna.

– Trots krisen gör regeringen väldigt lite för att lösa äldreomsorgens problem, så nu måste vi agera, säger Nooshi Dadgostar, partiledare för Vänsterpartiet i ett pressmeddelande.

KD i kris

Kristdemokraterna kryper allt närmare 4 procentsspärren för varje opinionsmätning. Nu ligger partiet i riskzonen, enligt en mätning från DN/ipsos.

Kristdemokraternas väljare flyr i stället till Moderaterna, som fortsätter växa och når de högsta opinionssiffrorna på tre år.

– Kristdemokraterna är nere på en ny nivå, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos, till Dagens Nyheter.

Pressträff om vaccin

Under torsdagen klockan 13 håller socialminister Lena Hallengren (S) en pressträff om vaccin.

Deltar gör även Richard Bergström, vaccinsamordnare och Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.

Forrige artikel Utskott enigt – studieförbunden ska granskas Utskott enigt – studieförbunden ska granskas Næste artikel Pressträff om vaccin med Lena Hallengren (S) Pressträff om vaccin med Lena Hallengren (S)
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.