Överblick: Ny datastrategi och demonstration mot rasism och klimatkris

Rapparen Einár skjuten i Stockholm och demonstration mot rasism och klimatkrisen. Ny datastrategi tagen av regeringen idag. Birgitta Ohlsson (L) berättar om sin bröstcancer. Läs Altingets nyhetsöverblick.

Den kände 19-årige rapartisten Einár sköts till döds i går kväll i Hammarby sjöstad i södra Stockholm, rapporterar flera medier.

”En ung person har mördats på ett brutalt sätt. Mina tankar är hos familjen och alla människor som känner stor sorg i dag. Nu pågår polisens mördarjakt med full kraft”, skriver inrikesminister Mikael Damberg (S) till TT.

Einár har blivit mångfaldigt prisbelönad för sin musikproduktion, som även inkluderar texter där han beskriver ett liv nära droger och kriminalitet. Han kidnappades i samband med encrochat-målet mot Vårbynätverket. Enligt uppgifter till Ekot skulle han ha vittnat i Svea hovrätt mot Vårbynätverket i nästa vecka.

Svensk ledartröja för datadelning

I dag har regeringen tagit beslut om en ny, nationell datastrategi. Målet är att de flesta svenska myndigheter via AI ska ”effektivisera sin verksamhet och förenkla för företag senast år 2025”.

– Områden som cancerdiagnostik, hållbart jordbruk eller elektrifiering av transportsektorn revolutioneras i dag av den ökande mängden data i kombination med utvecklingen av artificiell intelligens, säger energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) i ett pressmeddelande.

Demonstration mot rasism och klimatkris

I dag fredag demonstrerar organisationerna Fridays for Future och Black lives matter.

”Klimatkrisen är sammanvävd med globala ojämlikheter och rasism. Svensk politik har ännu en lång väg att gå till att inse detta. Nollutsläpp inom Sverige betyder lite utan en grundläggande förändring av den globala ekonomin.” skriver de i en debattartikel i Aftonbladet.

Birgitta Ohlsson om sin bröstcancer

Liberalernas Birgitta Olsson har bland annat varit riksdagsledamot, EU-minister och utrikespolitisk talesperson. Nu kämpar hon med bröstcancer och cellgiftsbehandling sedan cancerbeskedet i somras. I en DN-intervju pratar hon om sjukdomen, den nya tillvaron och politiken.

Forrige artikel GRAFIK: De är Sveriges flitigaste motionsförfattare GRAFIK: De är Sveriges flitigaste motionsförfattare Næste artikel GRAFIK: De är Sveriges flitigaste motionsförfattare GRAFIK: De är Sveriges flitigaste motionsförfattare
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.