Överblick: Oro för arbetskraftsbrist i norr och hört i Almedalen

Årets superkommuner har utsetts. Oro för dragkamp om arbetskraft i norr. Källor till SvD: L släpps inte in i regeringen. Hört i Almedalen.

Tisdagen i Almedalen avslutades med att Liberalerna plockade upp sin hjärtefråga – skolan. Genom en satsning på 2,5 miljarder vill partiet se fler speciallärare i skolorna, och frågan om skolan ska också vara partiets huvudfråga i valet, enligt SVT.

– Vi har fått allt färre elever som får stödundervisning i skolan. Det bygger delvis på ideologiska idéer och en missriktad välvilja om att man tror att alla barn är lika när man menar att alla är lika mycket värda, säger Johan Pehrson (L).

Källor: L släpps inte in i regering

I sitt tal på Almedalens scen såg Liberalernas partiledare Johan Pehrson en ny regering med en liberal utbildningsminister framför sig. Men om partiet släpps in i ett M+KD-styre är inte självklart.

Enligt källor till Svenska Dagbladet är partiets öde bestämt: Liberalerna kommer inte sitta i regering.

Anledningen ska vara Sverigedemokraterna.

– Vi vet inte var vi har Liberalerna. Jag känner att jag vet var jag har Johan Pehrson, men problemet är att han har massa partikamrater, säger Jimmie Åkesson i Ekots partiledarutfrågning på onsdagsmorgonen.

Det är Sverigedemokraterna som står i fokus under förmiddagen i Almedalen, innan Jimmie Åkesson lämnar över till Centerpartiet och Annie Lööf som håller kvällens tal.

Oro för dragkamp om arbetskraft i norr

När nya gröna industrier etableras i norr väntas även arbetskraft röra på sig. Men i Pajala finns en oro för vad den större konkurrensen om kompetens kommer innebära för kommunen, rapporterar Sveriges Radio.

– Vi klarar nästan inte i dag av den kompetensförsörjning som vi behöver. Det kommer att bli en flytt av folk mellan kommuner, och kanske mellan län också. Dräneras vi på mer folk så kommer vi att få det jättesvårt i framtiden, säger Ulrika Hammarström (S), kommunalråd i Pajala.   

Det finns en oro för att det kommer att uppstå en dragkamp mellan kommuner, där Pajala kommun riskerar att bli av med arbetskraft som söker sig till andra orten, som till Skellefteå där Northvolts batterifabrik tar form.

Enligt regeringen rör det sig om 20 000 ny industrijobb som kommer att skapas i norr fram till år 2035.

Årets superkommuner

Härryda, Jönköping och Lidköping är Årets superkommuner, enligt tidningen Dagens Samhälle som rangordnat landets kommuner utifrån 142 nyckeltal och ämnen som ekonomi, skola, kultur och miljö.

Jönköping toppar listan i kategorin städer och stadsnära kommuner.

– Vi har fantastiska medarbetare, politiker som är överens i de stora frågorna och ordning i ekonomin, säger kommunstyrelsens ordförande Ann-Marie Nilsson (C) som var på plats i Visby för att ta emot priset.

Härryda tog hem priset i gruppen storstadskommuner, strax följt av Stockholm på en andra plats. Lidköping vann kategorin småstads- och landsbygdskommuner.

Hört i Almedalen

Altinget är på plats i Visby för Almedalsveckan.

”Det har blivit dyrt att köpa snus, det har blivit dyrt att köpa sig en bärs på fredagskvällen. Och det här gör att vanliga barnfamiljer får dra ner på utgifter och aktiviteter.”

/Nike Örbrink, ordförande för Kristdemokraternas ungdomsförbund KDU, argumenterar för sänkta skatter på Expressens scen.

”Alla barn är lika mycket värda, men alla barn är inte lika. Det är många som har svårt att ta till sig detta. Särskilt om man är socialistiskt lagd.”

/Liberalernas partiledare Johan Pehrson när han presenterar Liberalernas skolnyhet om 1 000 nya speciallärare.

”Lidingö har ju jättemycket mark. Någon kanske ska tvinga Lidingö kommun att bygga mer bostäder”

/Johan Löfstrand (S), bostadspolitisk talesperson (S) vid ett seminarium under gårdagen.

”När man sätter Viktor Wärnick på något kan man inte förvänta sig annat än att man får tillbaka en gedigen lunta papper”

/Erik Ottosson (M), riksdagsledamot, om Moderaternas mediepolitik vid seminariet Medierna och framtidens stöd.

Forrige artikel Här är vårens mest lästa debatter på Altinget Rikspolitik Här är vårens mest lästa debatter på Altinget Rikspolitik Næste artikel Här är årets mest lästa debatter på Altinget Vård och hälsa Här är årets mest lästa debatter på Altinget Vård och hälsa
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.