Överblick: Rejäl räntehöjning och eftervalskritik inom KD och S

Kvadrupelhöjning av styrräntan. Elkostnader föranleder information från Kronofogden och nedringda energirådgivare. Adaktusson kritisk mot KD:s valresultat. S-förening vill höra klarspråk i skattepolitiken.

Under förmiddagen kom Riksbankens besked om styrräntan och det blev, som en del bedömare på förhand hade befarat, en höjning av räntan med 1 procentenhet. Riksbanken flaggar också för att ”prognosen indikerar att räntan kommer att höjas ytterligare det kommande halvåret”.

För hushållen blir vintern hård, konstateras det på flera håll. Till SVT säger SEB:s strateg Seyran Naib att många hushåll förmodligen borde ha sparat i somras, snarare än semesterspendera.

– Det blir en tung vinter för många och frågan är om hushållen verkligen har förstått hur tufft det kan bli.

Kronofogden informerar om elkostnader

Lagom till räntebeskedet och den oro som följer publicerar också Kronofogden en nyhet om hur de stigande elpriserna kan påverka tillvaron för den som har löneutmätning eller skuldsanering och hur dylika kostnader prövas av myndigheten.

Samtidigt rapporterar DN att energirådgivare nu är nedringda av oroliga villaägare.

– Just nu har vi en veckas kötid för de som inte kommer fram i telefon. Förra året ringde 70 personer i augusti, nu var det över 500, det är mer än vi hinner med, säger Emelie Emanuelsson, regional utvecklingsledare i Stockholms län till DN.

I Sveriges Radio tipsar Finansinspektionens chefsekonom Henrik Braconier om att hushållen vid problem bör ringa banken för att slippa amortera.

Vaccinsamordnare Bergström säger upp sig

Richard Bergström slutar som nationell vaccinsamordnare. Det skriver Dagens Medicin. Bergströms egentliga slutdatum skulle ha varit i juni 2023, då han hade i uppdrag att lämna ett slutbetänkande i sin utredning om tillgång till vaccin.

Den rapporten menar Bergström redan är klar och han har därför skrivit till socialdepartementet och sagt upp sig. Bergström ska inom kort gå vidare till en tjänst på analysföretaget Iqvia.
 

Adaktusson kritiserar KD-ledningen

På Svenska Dagbladets debattsida kritiserar i dag Lars Adaktusson sitt parti och menar att Kristdemokraterna har bidragit till en valrörelse där ”humanitet, empati och hjärta lyst med sin frånvaro”. Adaktusson påtalar att partiet haft väljarmässig tillbakagång och skriver:

”En förlorad valrörelse, väljare som överger partiet och en försvagad position i riksdagen leder i de flesta partier till själv­prövning och ansvars­utkrävande. Detta är nödvändigt även i Kristdemokraterna, i synnerhet därför att misslyckandena kommer efter en genom­gripande omläggning av partiets politik och ideologiska riktning.”

Reformister kritiserar S

DN Debatt är det S-föreningen Reformisterna som påbörjar den socialdemokratiska interndebatten genom att rikta kritik mot S valmanifest, som man menar saknade såväl finansiering som konflikt i den ekonomiska politiken.

Reformisterna ger Magdalena Andersson beröm för att ha kallat Sverige ett skatteparadis för rika, men konstaterar att hennes uttalande inte backades upp med ”några konkreta skattereformer, snarare duckade man alla skattefrågor”.

Nu pekar Reformisterna framåt och menar att det krävs mer klarspråk i skattepolitiken i den skuggbudget som S lägger under hösten. 

Forrige artikel Skolinspektionens gd om lagändringen: Kan vara sårbart att stänga en skola Skolinspektionens gd om lagändringen: Kan vara sårbart att stänga en skola Næste artikel Alrow Media förstärker styrelsen Alrow Media förstärker styrelsen
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.