Överblick: Riksdagen kan få lotta fram budget och myndighet går upp i stabsläge

En nedlagd röst kan innebära att dagens budgetomröstning slutar i lottning och kan ta fyra timmar. Dyster prognos från finansministern om den ekonomiska utvecklingen. Myndighet går upp i stabsläge på grund av personalbrist.

Tidigast klockan 14 i dag kommer riksdagen att rösta om den nya ändringsbudgeten med pensionsförslaget som regeringen lade fram i fredags. Och det är jämnt mellan blocken och oklart om den kommer röstas igenom.

Under gårdagen var farhågan att covidsjuka Maria Gardfjell (MP) var tvungen att komma till riksdagen, då Moderaterna begärt kvittningsförbud, som Altinget rapporterade om. Men i sista stund kom beskedet att en KD-ledamot kvittar ut sig mot Gardfjell.

Nu verkar det dock luta mot att det kan bli lottning. Detta eftersom den politiska vilden Amineh Kakabaveh överväger att lägga ner sin röst om inte regeringen lovar att inte exportera vapen till Turkiet.

– Då får de lotta. Jag har räddat regeringen fem gånger från olika kriser, säger Kakabaveh till SVT, och radar upp alla gånger inklusive denna.

Vid oavgjort mellan blocken tar riksdagen ställning till om det ska avgöras med lottning eller att frågan skickas tillbaka till finansutskottet som får ta fram ett nytt förslag som de röstar om, skriver SVT. Detta är en process som kan ta omkring fyra timmar.

”Ser inte ljust ut”

Samma dag som budgetrysaren i riksdagen, ger finansminister Mikael Damberg (S) en dyster prognos för den makroekonomiska utvecklingen.

– Utsikterna framåt ser inte ljusa ut, säger han vid en pressträff för att sammanfatta det ekonomiska läget, enligt TT/Omni.

BNP-prognosen för 2022 sänks till 1,9 procent. I senast föregående prognos från i april låg den på 3,1 procent. Prognosen för styrräntan höjs från 0 till 0,4 procent. Men inflationen väntas bli lägre nästa år, även om det råder stor osäkerhet i den ekonomiska utvecklingen.

Myndighet i stabsläge

Statens institutionsstyrelse (Sis) har tvingats stänga ett 90-tal vårdplatser på grund av personalbrist. Dessutom står flera unga i kö för att få ett akut omhändertagande. Nu går myndigheten upp i stabsläge.

För att frigöra platser kontaktar de socialtjänster för att se om ungdomar som bedöms vara utskrivningsklara, kan lämna Sis-anstalter för vård på öppen avdelning.

– Den allvarligaste konsekvensen här och nu är att barn och ungdomar som inte kan beredas plats hos oss, riskerar att fara väldigt illa, säger Johan Feldtmann, chef för Sis stabsorganisation, till SR.

Forrige artikel Topparna om den viktigaste omsorgsreformen att genomföra nästa mandatperiod Topparna om den viktigaste omsorgsreformen att genomföra nästa mandatperiod Næste artikel Enkät: Regiontopparna om viktigaste sjukvårdsreformen att genomföra nästa mandatperiod – om de får chansen Enkät: Regiontopparna om viktigaste sjukvårdsreformen att genomföra nästa mandatperiod – om de får chansen
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.