Överblick: S vill begränsa ISK-konton och Liberalerna rasar i SCB-mätning

Liberalerna går kraftigt back i första SCB-mätningen sedan beskedet om samarbete med Kristersson (M). Finansminister Magdalena Anderssons (S) arbetsgrupp möts av kritik för ett förslag om tak för ISK-sparande. Antal arbetssjukdomar har mer än fördubblats bland kvinnor under pandemin. Läs Altingets nyhetsöverblick. 

I dag publiceras SCB:s stora partisympatiundersökning. Liberalerna rasar till 2,5 procent och både Miljöpartiet och Kristdemokraterna balanserar vid spärren, visar undersökningen.

I förra mätningen hade Liberalerna ännu inte gått över till det nya högerblocket. Partiet har gått 0,5 procentenheter back sedan dess. 

Men Liberalerna kommer inte ompröva sitt beslut i regeringsfrågan, enligt partisekreterare Juno Blom. 

– När vi ingick januarisamarbetet halverade vi vårt opinionsstöd. Att återvinna förtroende tar tid. Det finns ingen annan väg än hårt arbete, säger hon till Altinget.

Socialdemokraterna backar med 1,2 procentenheter till 28,2. Moderaterna går upp 0,3 procentenheter och ligger nu på 22,4 procent. Sverigedemokraterna ökar till 18,9 procent. Centerpartiet ökar mest (1,9 procentenheter) och får 9,5 procent. Kristdemokraterna och Vänsterpartiet backar något. Miljöpartiet hamnar under spärren med 3,8 procent.

S vill begränsa ISK-konton

En socialdemokratisk arbetsgrupp ledd av finansminister Magdalena Andersson (S) föreslår att ISK-sparande ska ”begränsas kraftigt”, skriver SVT. Förslaget om att införa ett tak på ISK-sparande kritiseras hårt, inte minst av oppositionen.

”Socialdemokraterna ger besked om att de kraftigt vill begränsa ISK. Det betyder att det blir svårare för den som vill köpa sin första bostad, spara till pensionen eller bara öka tryggheten i vardagen”, skriver Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna, i ett Twitter-inlägg.

I ett skriftligt uttalande till SVT säger Magdalena Andersson att idén inte innehåller något förslag om ett konkret tak för ISK, utan är ett förslag för hur de med högst inkomst skulle kunna bidra mer till att stärka välfärden.

Fördubblade arbetssjukdomar hos kvinnor

Siffror från Arbetsmiljöverket visar att arbetssjukdomar har mer än fördubblats bland kvinnor under förra året. Orsaken är pandemin, rapporterar Sveriges Radio.

Till följd av pandemin har arbetsbelastningen varit hög, bland annat inom vården. Däremot är arbetsplatsrelaterade dödsfall på en rekordlåg nivå, vilket tros bero på att fler arbetar på distans.  

Forrige artikel Sparsamma Sverige imponeras av Bryssels budgethökar Sparsamma Sverige imponeras av Bryssels budgethökar Næste artikel Här är Cementas krav på staten Här är Cementas krav på staten
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.