Överblick: Sexköpsmisstankar mot Knape läggs ner och riksrevisorn kritiserar skolpengen

Riksrevisionen kritiserar skolpengssystemet. Förundersökningen mot Anders Knape (M) läggs ner. L är nästan lika stora som C i ny opinionsmätning. Riksbanken dubbelhöjer styrräntan. 

Riksrevisionen riktar stark kritik mot nuvarande skolpengssystem och menar att systemet inte är likvärdigt eftersom det slår mot de kommunala skolornas elever. Det eftersom skolpengen höjs om de kommunala kostnaderna ökar, oavsett om de fristående skolorna har fått ökade kostnader eller ej. 

Nu föreslår Riksrevisionen i stället att en nationell schablon för de fristående skolorna införs. 

Regeringens förslag om att skolpengen ska kunna justeras så att kommunerna kan få en större andel än friskolorna röstades nyligen ner i riksdagen. Så här ville partierna att skolan skulle finansieras när Altinget frågade dem.  

Förundersökning om sexköp läggs ner

Anders Knape (M) lämnade i början av juni sitt uppdrag som ordförande för SKR, då han misstänktes för köp av sexuell tjänst. Nu läggs förundersökningen ner, vilket NWT var först med att rapportera.  

– Jag har inte fattat det formella beslutet än, men det kommer att läggas ner. Det är vad jag kan säga i nuläget, säger åklagare Per Svensson till tidningen. 

Knape sitter kvar på sina politiska mandat i kommunfullmäktige och inom EU, och kan enligt Håkan Axelsson, ordförande för Moderaterna i Värmland, komma tillbaka när ärendet avskrivs. 

L nästan lika stora som C

Liberalerna ökar ytterligare i opinionen och får nu 5 procent i väljarstöd, en ökning med 1,5 procent sedan senaste mätningen. Det innebär att partiet nu nästan har lika stort väljarstöd som Centerpartiet som får 5,4 procent i en ny opinionsundersökning från SVT/Novus.

– Jag tror och hoppas att det kan bero på att många gillar de frågor som vi har drivit under lång tid, säger L-ledaren Johan Pehrson till SVT.

Största räntelyftet på 22 år

För att stävja den höga inflationen och undvika att den biter sig fast i pris- och lönebildningen har Riksbanken beslutat att höja styrräntan från 0,25 till 0,75 procent. Det är den högsta höjningen sedan år 2000.

”Att inflationen är hög i både Sverige och omvärlden är kännbart för hushållen och urholkar köpkraften. Centralbanker världen över stramar nu åt penningpolitiken för att kyla av den ekonomiska aktiviteten och få ner inflationen.”, skriver Riksbanken i ett pressmeddelande

Forrige artikel Detta är sjukvårdstopparnas politiska förebilder Detta är sjukvårdstopparnas politiska förebilder Næste artikel Majoritet vill göra det svårare att ändra grundlagen – SD säger nej Majoritet vill göra det svårare att ändra grundlagen – SD säger nej
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.