Per Bolund vill bli Naturvårdsverkets nya generaldirektör

Miljöpartiets tidigare språkrör har ansökt om tjänsten som ny generaldirektör på Naturvårdsverket. ”Nu får vi se om meriterna spelar roll”, säger han till Altinget inför att regeringen ska avgöra frågan.

På onsdagen tilldelades Per Bolund riksdagens medalj i tolfte storleken i samband med en avtackning under riksdagens sommaravslutning. 

– Det känns väldigt fint att vara tillbaka och jag tycker att det är en fin tradition som man har börjat med, att man får ett litet minne och en applåd från riksdagens ledamöter, säger han till Altinget.

Efter att i höstas ha klivit av som Miljöpartiets språkrör lämnade Per Bolund riksdagen, där han suttit sedan 2006, vid årsskiftet. 

I sitt tal på onsdagen kallade talman Andreas Norlén det tidigare språkröret för biologen som drog på sig kostymen och gav sig in i politiken. Nu är Per Bolund på väg att åter ta klivet in i akademin – om inte regeringen vill annorlunda.

Per Bolund har sökt tjänsten som ny generaldirektör för Naturvårdsverket.

– Det är ett spännande och inte minst viktigt jobb. Naturvårdsverket har verkligen en nyckelroll som jag ser det och får fler och fler viktiga uppgifter allt eftersom EU:s ramverk ska implementeras i Sverige. 

Klimatministern ansvarar för rekryteringen

Naturvårdsverkets nuvarande generaldirektör Björn Risinger lämnar posten i oktober och Bolund har ännu inte hört något från regeringen som ska tillsätta den nya generaldirektören. 33 personer har sökt tjänsten och det tidigare språkröret bedömer att chansen för honom att få jobbet är liten.

– Det var nog mest på skoj faktiskt. Jag tror inte att den här regeringen kommer ha någon större lust att utse mig till det. Men nu får vi se om meriterna spelar roll, eller om det är andra saker som spelar in, säger han.

Altinget har sökt klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) som ansvarar för rekryteringen men hänvisas till sekretess när det gäller de som ansökt.

Sverigedemokraterna, vars inflytande över utnämningen av generaldirektörer har varit omdiskuterad, vill inte redogöra för hur de interna diskussionerna mellan samarbetspartierna ser ut.

”Beträffande vem som potentiellt kan vara aktuell för en sådan post avser vi uttala oss om först när den är tillsatt”, skriver partiets presstjänst i ett mejl till Altinget.

Påbörjar forskning

Innan Per Bolund gav sig in i politiken på allvar var han doktorand vid Stockholms universitet. Nu är han knuten till Stockholm Resilience Centre och har fått klartecken för ett nytt forskningsprojekt där han får användning av erfarenheterna från tiden som både bostads- och miljöminister.

– Jag ska forska på urbana ekosystemtjänster. Alltså hur naturen i städerna kan göra städerna både bättre och mer motståndskraftiga vid extremväder och liknande händelser, säger han.

– Det ska bli väldigt kul att gå in i akademin igen.

Ansökan om att bli Naturvårdsverkets nya generaldirektör stängde i slutet av maj. {{toplink}}

,

Forrige artikel Grönt ljus väntas från EU-länderna om ”chat control” – men lagen är långt ifrån klubbad Grönt ljus väntas från EU-länderna om ”chat control” – men lagen är långt ifrån klubbad Næste artikel Utredare: ”Överenskommelser med SKR inte lämpligt” Utredare: ”Överenskommelser med SKR inte lämpligt”
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.