Peter Kullgren (KD) KU-anmäls för fiskeuttalande

Miljöpartiet KU-anmäler landsbygdsministerns uttalande om att höstens beslut om fortsatt fiske på strömming i Östersjön ”ligger i linje” med de mål och principer som finns inom den gemensamma fiskepolitiken i EU.

Efter att miljöorganisationer överklagat höstens fiskekvotbeslut på strömming i Östersjön, kommenterade landsbygdsministern frågan i ett skriftligt uttalande till Vetenskapsradion.

Men uttalandet stöter på patrull hos Miljöpartiet, som anser att landsbygdsministern far med osanning.

– Det som Peter Kullgren säger, att strömmingsfisket är i linje med EU:s fiskerilagar stämmer inte. Den gemensamma fiskeripolitiken går ut på att vi skulle ha upphört helt med överfiske till 2020. I det kritiska läget som strömmingen befinner sig i skulle fisket ha stoppats, säger Emma Nohrén (MP), som undertecknat KU-anmälan, till Dagens Nyheter.



Det är den andra KU-anmälan på kort tid mot Peter Kullgren gällande fiskefrågor. 

I förra veckan rapporterade Dagens Nyheter att Socialdemokraternas Matilda Ernkrans anmäler ministern för att han inte hade meddelat riksdagens EU-nämnd innan Sverige lade ner sin röst i en omröstning om EU:s fiskepolitik. Regeringen saknade därmed mandat från riksdagen, enligt S.

Forrige artikel Tidigare riksbankschef kan bli ny Alectaordförande Tidigare riksbankschef kan bli ny Alectaordförande Næste artikel Hon blir ny hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Kronoberg Hon blir ny hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Kronoberg
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.