Reaktionerna på Akelius skolaffär: ”Naivt” och ”uppfriskande”

Reaktionerna efter Roger Akelius intåg i Academedia är flera. ”Det är uppfriskande med en investerare som vågar prata om att ta bort avkastningskraven”, menar lärarfackets ordförande Åsa Fahlén. 

Fastighetsmiljardären Roger Akelius gör entré i friskolevärlden. På tisdagen rapporterade Di att Akelius blir huvudägare i utbildningsföretaget Academedia efter ett köp av 24,4 procent av aktierna. Totalt uppgick affären till 1,68 miljarder kronor.

Akelius får även två av sju platser i styrelsen. 

Vill förbjuda utdelning

I ett mejl efter intervjun skriver Akelius till Di att ”om [han] får bestämma så blir det ingen utdelning. Generellt är utdelning en brist i matematikkunskaper. För friskolor är det viktigare att hjälpa lärare och elever än att ge utdelning”.

Under onsdagen störtdök friskolekoncernens aktie på Stockholmsbörsen och var som mest nere på minus 15 procent. Reaktioner från politiker och skolaktörer har heller inte låtit att vänta på sig.

{{toplink}}

Friskolornas riksförbunds vd Ulla Hamilton avfärdar Akelius förslag. ”Han har uppenbarligen inte haft några problem med vinstutdelningar i andra branscher”, säger hon till Di. Dessutom kommer det bli svårt att få igenom kraven, menar Hamilton. 

– Det förs ingen politik för en ändring av skolpengen i dag och det måste ju till en lagändring för att förslaget ska bli verklighet, säger hon till TT.

”Naivt”

Även Socialdemokraterna ifrågasätter skolaffären och tror inte att det kommer förändra någonting. 

– Det är väldigt naivt att tro att vinstjakten kommer att avskaffa sig själv, säger skolpolitiska talespersonen Åsa Westlund till TT

Sveriges lärares ordförande Åsa Fahlén ser däremot positivt på beskedet. 

”Oavsett vem som står som ägare är aktiebolag inte en lämplig driftsform för skolverksamhet. Men det är samtidigt uppfriskande med en investerare som vågar prata om att ta bort avkastningskraven och fokusera på det som faktiskt är skolans uppdrag”, säger Åsa Fahlén i ett skriftligt svar till SvD.

Forrige artikel EU-lag för att skydda gigarbetare stoppas igen EU-lag för att skydda gigarbetare stoppas igen Næste artikel Intresseorganisation: För tidigt att överge energieffektiviseringsmål Intresseorganisation: För tidigt att överge energieffektiviseringsmål
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.