EU-lag för att skydda gigarbetare stoppas igen

Det ser inte ut att bli någon lag för ett starkare skydd för cykelbuden och uberförarna inom EU. För andra gången saknades tillräckligt med stöd bland medlemsstaterna för det framförhandlade lagförslaget.

På fredagen fick EU:s medlemsstaters ambassadörer ta ställning till en ny version av plattformsdirektivet, vars syfte är att ge större rättigheter till miljontals gigarbetare, det vill säga de som till exempel är cykelbud eller chaufförer åt plattformar som Uber och Bolt.

Det förslag som låg på bordet, som Altinget tidigare skrivit om, hade förhandlats fram av det belgiska ordförandeskapet, efter att en tidigare version avfärdats av medlemsstaterna redan i december

Det är oerhört ovanligt att en framförhandlad överenskommelse inte får tillräckligt med stöd så pass sent i processen eftersom ministerrådets ordförandeland har fått ett mandat att förhandla å medlemsstaternas vägnar. Att det nu händer med plattformsdirektivet för andra gången är därför uppseendeväckande.{{toplink}}

Frankrike och Tyskland emot

Enligt källor till Euractiv framkom det på mötet att Frankrike tänkt rösta emot förslaget medan Tyskland, Grekland och Estland tänkt lägga ner sin röst. I och med att det krävdes stöd från minst 55 procent av medlemsstaterna som tillsammans måste representera minst 65 procent av EU:s invånare kunde förslaget inte gå igenom.

En EU-källa bekräftar för Altinget att Sverige ställde sig bakom det.

Förslaget, som skulle ha blivit den första EU-lagstiftningen om plattformsarbete, lades fram redan för två år sedan. Nu är dess framtid högst oklar.

Många har menat att detta var sista chansen för lagförslaget att kunna antas under denna mandatperiod. Det belgiska ordförandeskapet skrev dock på X efter fredagens möte att de ”nu kommer att överväga nästa steg”.{{toplink}}

Forrige artikel Domstol underkänner Skogsstyrelsens automatgranskningar Domstol underkänner Skogsstyrelsens automatgranskningar Næste artikel Reaktionerna på Akelius skolaffär: ”Naivt” och ”uppfriskande” Reaktionerna på Akelius skolaffär: ”Naivt” och ”uppfriskande”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.