Domstol underkänner Skogsstyrelsens automatgranskningar

Skogsstyrelsens system med automatiska granskningar av avverkningsanmälningar får underkänt av mark- och miljödomstolen i 33 ärenden. ”Domarna visar att Skogsstyrelsen låter bli att pröva anmälda skogsavverkningar mot kraven i miljöbalken”, säger Naturskyddsföreningens ordförande Beatrice Rindevall.

Skogsstyrelsens generaldirektör har varit öppen med att myndigheten har svårt att klara sitt uppdrag och att handläggarna dignar under arbetsbördan.

Men det automatiska granskningssystemet som Skogsstyrelsens har infört för att frigöra tid passerar inte nålsögat hos mark- och miljödomstolen i Växjö. I 33 överklagade ärenden slår domstolen fast att systemets granskning är för grov när det gäller skyddade arter för att uppfylla miljöbalkens krav.

Det här innebär en seger för Naturskyddsföreningen mot Skogsstyrelsen, då föreningen ligger bakom överklagandena av avverkningsanmälningarna.

– Domarna visar att Skogsstyrelsen låter bli att pröva anmälda skogsavverkningar mot kraven i miljöbalken, och domstolens bedömning är att myndigheten ”generellt och medvetet” underlåter att följa lagen, säger föreningens ordförande Beatrice Rindevall i ett pressmeddelande.

Gd: Vi får se om domarna står sig

Skogsstyrelsen har ännu inte beslutat om myndigheten ska överklaga domarna.

– Detta är domar i första instans och vi får se om de står sig, men vi är väl medvetna om att myndigheten inte har de resurser som krävs för att göra tillsyn av avverkningsanmälningar på det sätt som rättsutvecklingen kräver av oss. Detta är något vi också lyft upprepade gånger till regeringen, säger generaldirektör Herman Sundqvist i ett pressmeddelande.

Naturskyddsföreningen har överklagat 40 ärenden till mark- och miljödomstolen. 33 av dessa har nu avgjorts av domstolen i Växjö, de övriga sju avvisades av domstolen i Vänersborg.

{{toplink}}

Forrige artikel Här är partiernas toppkandidater Här är partiernas toppkandidater Næste artikel EU-lag för att skydda gigarbetare stoppas igen EU-lag för att skydda gigarbetare stoppas igen
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.