Regeringen sparkar generaldirektör – ville vara kvar

Regeringen sparkar generaldirektören för Sveriges geologiska undersökning och omplacerar Anneli Wirtén till ett utredningsuppdrag efter sommaren. Men Anneli Wirtén hade gärna stannat kvar förordnandet ut, säger hon i en intervju med Altinget.

Strålsäkerhetsmyndighetens generaldirektör Nina Cromnier fick gå. Energimyndighetens generaldirektör Robert Andrén får inte förlängt. Nu sker ytterligare ett byte av myndighetschef under klimat- och näringslivsdepartementets paraply.

Regeringen meddelade på torsdagen att SGU:s generaldirektör Anneli Wirtén får lämna uppdraget med lite mer en ett och ett halvt år krav på förordnandet. Istället får hon kliva på ett utredningsuppdrag. 

Altinget söker energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) för en intervju, men når Anneli Wirtén på torsdagseftermiddagen.

Hur kommer detta sig?

– Jag har mött regeringen, minister Ebba Busch och statssekreterare Sara Modig. De har meddelat att de vill ha en kraftigare riktning och styrning mot det näringspolitiska uppdraget som vi har. Då behövs det en annan ledning i fortsättningen av det uppdraget, säger Anneli Wirtén till Altinget och fortsätter:

– Så de kommer nu att rekrytera en ny generaldirektör. Det kommer en vikarierande generaldirektör den 19 augusti. Men de har också frågat om jag kan tänka mig att vara kvar och leda myndigheten fram till dess. Och det har jag sagt ja till, för vi har ju en massa åtaganden som jag vill fullfölja under tiden. Almedalen bland annat. Så, så ligger det till, fortsätter hon.

Hade du velat vara kvar?

– Jag tycker att det hade varit jätteroligt att vara kvar. Vi har ju verkligen vind i seglen på myndigheten och levererar på vårt uppdrag och så. Men det här är politisk vilja, och vi har kommit överens om att jag får gå in i ett annat uppdrag.

Förstår du varför du får gå?

– Alltså det de uttrycker är ju en vilja, att de vill se en annan ledning som styr myndigheten på något annat sätt, i koppling till det här näringspolitiska uppdraget. Och det är ju deras vilja. Myndigheten styrs ju av regeringen och vill de ha en annan ledning. Så har de ju möjlighet att göra det beslutet. Och det har de gjort.

Ministern uttrycker det som att du har gjort ett bra jobb. Hur ser du på att du gjort det, men ändå får gå?

– Alltså jag kan inte spekulera i det. Men så här, vi har levererat våra uppdrag och myndigheten är välstrukturerad. Vi gör stora steg framåt i mobiliseringsarbetet. Och det uppfattar jag ingenting annat än att man tycker att det var bra. Sen, de bedömningar som man gör i övrigt från regeringens sida, jag kan liksom inte tala mer om dem. Men det är en framtid som de just ser med en annan ledare.

Vad kunde du gjort annorlunda, om man tänker så. Med tanke på att du hade velat sitta kvar?

– Det kan jag inte svara på.

Har dialogen i exempelvis ärendet med att förhandla fram ny EU-lagstiftning för att uppmuntra för mer gruvbrytning påverkat det här beslutet?

– Det kan jag inte avgöra. Vi har ju haft en dialog kring införandet. Och även haft medarbetare som stöttat regeringen i förhandlingarna. Jag har ingenting från någon dialog där, om det inte är något som inte funkat annat än bra. Vi vet inte riktigt hur SGU kommer att blandas in i detta framöver, men det var en vanlig dialog. Det har inte varit någonting där som jag känner, som inte har funkat eller så.

Från fackets håll beskrivs det som att samarbetet mellan ledningen och facket har fungerat relativt bra. Det har dock funnits missnöje med att ni ska byta lokaler, exempelvis?

– Jag skulle nog ändå säga att det är något som funnits tidigare. Jag har kunnat säga att nu när vi vet var vi ska hamna någonstans, så tror jag att många som är nöjda ser fram emot de nya lokalerna. Så nu tror jag att det faktiskt är en helt annan stämning kring lokalerna. Nej, jag känner inte att det är någon fråga. Jag känner att det har funkat bra.

{{toplink}}

Vad får du för roll i den nya utredningen?

– Det här är ju inte klart. Men jag får en utredning som handlar om handel med ädelmetallsarbete. Men jag har inte fått några direktiv eller så, så jag vet inte mer än namnet.

Det låter inte som att du varit direkt involverad i samrådet med att ta fram utredningsdirektivet?

– Nej, i själva utredningen har jag inte varit involverad i. Utan det är ett erbjudande jag fått, som jag har tackat ja till.  

Beslutskedja: En moderniserad reglering av handel med ädelmetallarbeten

20/6
2024
25/6
2024
19/6
2025

Forrige artikel Utredare: ”Överenskommelser med SKR inte lämpligt” Utredare: ”Överenskommelser med SKR inte lämpligt” Næste artikel SGU:s generaldirektör får gå – facket: ”Varit en rörig tid” SGU:s generaldirektör får gå – facket: ”Varit en rörig tid”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.