Regeringen och SD vill skärpa kraven för unga att få medborgarskap

Medborgarskapslagen ska skärpas för att göra det svårare för unga som begått eller är misstänkta för brott.

Regeringen och Sverigedemokraterna vill skärpa kraven för att bli svensk medborgare. I höstas tillsattes en utredning som bland annat ska lämna förslag för att en person ska behöva bo en längre tid i Sverige för att kunna få medborgarskap. Ytterligare en utredning ska titta på hur krav på ett hederligt levnadssätt kan utgöra grund för återkallelser av medborgarskap.

Nu vill regeringen se förändringar av medborgarskapslagen med sikte på yngre personer.

– Vi ska inte längre dela ut medborgarskap till unga människor som har begått mycket grova brott eller är misstänka för sådana, särskilt i en tid när vi ser att förövare är allt yngre och våldet blir allt grövre, säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) vid en pressträff.

Lagskärpningen handlar om den enklare vägen att bli medborgare, som gäller barn och unga upp till 21 år som har bott i Sverige under en längre tid.

– Sammanfattningsvis kan man säga att de nya reglerna innebär att samma krav på hederligt levnadssätt som vi applicerar på vuxna människor också kommer appliceras på de som är lite yngre, säger Sverigedemokraternas riksdagsledamot Ludvig Aspling vid pressträffen.

Brott som ska stå i vägen för ett svenskt medborgarskap är exempelvis grov misshandel, grovt narkotikabrott, övergrepp i rättssak och sabotage mot blåljusverksamhet. Då regeringen även vill se fler straffskärpningar kan fler brott komma att omfattas, enligt SD-ledamoten, och mindre allvarliga brott kan räknas in om det skett vid upprepade tillfällen i närtid.

Den som anmäler medborgarskap ska inte heller kunna få det om personen misstänks ha koppling till terrorverksamhet eller gängkriminalitet.

Föreslås träda i kraft i oktober

Regeringen och Sverigedemokraterna vill även förändra lagen för befrielse från svenskt medborgarskap för att skydda barn som utsätts för hedersförtryck.

– Ingen ska mot sin vilja till exempel på grund av att han eller hon lever i hederskontext tvinga sig att avsäga sig sitt svenska medborgarskap, säger Liberalernas riksdagsledamot Mauricio Rojas vid pressträffen.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 oktober 2024.

Forrige artikel Militärparad på Kristerssons kalas Militärparad på Kristerssons kalas Næste artikel Strömmer KU-anmäls för hanteringen av visitationszoner Strömmer KU-anmäls för hanteringen av visitationszoner
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.