Strömmer KU-anmäls för hanteringen av visitationszoner

Regeringen har i rask fart velat få på plats lagändringar för att kunna införa visitationszoner. Nu KU-anmäler Miljöpartiet justitieministern för att slarva och äventyra rättssäkerheten.

Altinget har tidigare rapporterat om regeringens brådska med att få på plats lagändringar för införandet av visitationszoner. Förslaget låg på remiss över julen, något som fått kritik av remissinstanser.

När regeringen sedan ville att riksdagen skulle hantera förslaget med förkortad motionstid satte oppositionen stopp. Centerpartiet kallar skyndsamheten ”en farlig väg att gå” och Miljöpartiet har kritiserat regeringen för att begränsa oppositionens möjligheter att inkomma med motförslag.

Nu KU-anmäler MP justitieministern för att bryta mot grundlagens beredningskrav.

– Gunnar Strömmer vill signalera handlingskraftighet och att han tar tag i gängkriminaliteten, men det han gör är slarvigt. Tunga instanser som Svea hovrätt och Justitieombudsmannen har framfört allvarlig kritik mot den korta remisstiden, säger Rasmus Ling (MP), rättspolitisk talesperson, i ett pressmeddelande.

– En gedigen beredningsprocess är avgörande både för kvaliteten i lagstiftningen och rättssäkerheten. Det är särskilt viktigt vid lagförändringar som kan medföra påtagliga inskränkningar i enskildas fri- och rättigheter.

Anmälningar mot statsråden kommer att behandlas under våren. {{toplink}}

Forrige artikel Regeringen och SD vill skärpa kraven för unga att få medborgarskap Regeringen och SD vill skärpa kraven för unga att få medborgarskap Næste artikel Busch: Skyttedals ord ligger bakom beslutet Busch: Skyttedals ord ligger bakom beslutet
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.