Busch: Skyttedals ord ligger bakom beslutet

Sara Skyttedal säger att hon informerade partiet om kontakterna med ett annat parti och menar att KD-ledaren Ebba Busch haft en tydlig plan för att avsätta henne. Nu kommenterar partiledare Ebba Busch uppgifterna: ”Det är de sista veckorna här nu som det har kulminerat”.

Efter att ha petats som Kristdemokraternas toppnamn i det kommande EU-valet har Sara Skyttedal nu gett sin bild av som det hänt och de kontakter hon uppgetts haft med Sverigedemokraterna.

– Det fanns en tydlig plan för att avsätta mig, säger hon i SVT:s 30 minuter och pekar särskilt ut Ebba Busch.

Ebba Busch duckar frågan om det fanns en plan på att avsätta Skyttedal, men kommenterar Skyttedals bild av att hon inte har fått göra sin röst hörd under processen.

– Det är Sara Skyttedals egna ord som vi har utgått från i hanteringen. Det är hennes redogörelse som ligger till grund till det beslut som partistyrelsen har fattat, säger Ebba Busch till journalister i riksdagen.

Enligt Skyttedal ska Ebba Busch haft kännedom om kontakterna med SD under en längre tid. Det bekräftar Busch.

– Vi fick alltså indikation innan partifullmäktige i höstas om att det hade funnits någon typ av kontakt mellan Sara Skyttedal och annat parti, men att det som presenterades inte var särskilt graverande. 

– Det är efter partifullmäktige som vi förstår att det finns ett problem. Den här bilden den växer så att säga successivt och det är de sista veckorna här nu som det har kulminerat.

Saknas förtroende

Beslutet om att partiet ska kalla till ett nytt partifullmäktige för att välja ett nytt toppnamn, Alice Teodorescu Måwe, fattades av partistyrelsen. Där sitter bland annat civilminister Erik Slottner som reagerar på Skyttedals beskrivning.

– Nej, jag tycker inte den stämmer alls och jag tycker det där är en felaktig beskrivning att det har funnits en sådan plan hos partiledaren, säger han till Altinget.

Förtroendet för Sara Skyttedal är förbrukat, enligt partiet. 

– Med de uppgifter som föranleder den här processen så är det ett agerande från Skyttedal som vi tycker är så pass olämpligt att det inte längre finns förtroende för henne att vara toppkandidat. Så det har absolut inte föregåtts av någon långvarig plan från Ebba Busch att avsätta Skyttedal. Det bestrider jag helt och hållet, säger Slottner.

Sara Skyttedal har meddelat att hon tänker sitta kvar i Europaparlamentet mandatperioden ut.

– Det kan bara hon avgöra. Partiet har inga möjligheter att avsätta henne från Europaparlamentet, utan där är man invald på ett personligt mandat. Därför går det inte att avsätta henne därifrån utan det är upp till Sara Skyttedal att själv avgöra om hon tycker det är korrekt eller inte, säger civilministern.

Partisekreteraren: Stämmer inte

Även Kristdemokraternas partisekreterare Liza-Maria Norlin kommenterar Sara Skyttedals berättelse i ett inlägg på sociala medier.

Liza-Maria Norlin menar att partiet inte hade all information innan partifullmäktige, då Sara Skyttedal valdes till toppnamn.

”Vi fick indikation innan partifullmäktige att det funnits någon typ av kontakt mellan Sara och annat parti som inte presenterades som graverande. Det är först efter partifullmäktige som vi börjar förstå vidden av problemet”, skriver hon.

Partisekreteraren säger även att Skyttedal först nu vänt sig till partiet.

”Sara har idag för första gången sedan i torsdags velat samtala med oss. Vi önskar även fortsättningsvis ha en dialog med Sara om vägen framåt”. {{toplink}}

Forrige artikel Strömmer KU-anmäls för hanteringen av visitationszoner Strömmer KU-anmäls för hanteringen av visitationszoner Næste artikel Kommunerna ointresserade av sammanslagningar – kan tvingas fram Kommunerna ointresserade av sammanslagningar – kan tvingas fram
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.