Kommunerna ointresserade av sammanslagningar – kan tvingas fram

Regeringen gav en utredning i uppdrag att undersöka intresset för frivilliga kommunsammanslagningar. Men i samtalen med kommunerna framkommer att intresset är ”nästan noll”. ”Det är klart att jag hade hoppats på något större intresse”, säger civilministern som inte utesluter att tvinga fram sammanslagningar.

Utmaningarna för landets mindre kommuner är stora när allt färre behöver försörja fler.

– Under flera decennier har många av landets kommuner, inte minst de med en liten befolkning, minskat i befolkning. Samtidigt ställs allt större krav, säger civilminister Erik Slottner i samband med att utredningen om kommunala sammanslagningar presenteras.

För att möta problemen, bland annat med den demografiska utvecklingen, ville regeringen få till en process där kommuner prövar frågan om sammanläggning. Men när utredningen som undersökt intresset nu presenteras beskriver utredaren, den tidigare landshövdingen Sven-Erik Österberg, det som ”nästan noll”.

– Förväntar man sig att det ska bli en kö på finansdepartementet av kommuner som vill slås ihop med varandra, så kan jag säga att då blir ministern besviken, säger han. 

Civilminister Erik Slottner (KD) är ändå inte förvånad över det svaga intresset hos kommunerna, som bland annat menar att en sammanslagning inte löser problemen och att det finns en risk att demokratin försvagas.

– Jag har ju också märkt, när jag har ställt frågan till kommunerna, att många ser behovet men också svårigheterna. Inte minst att få en folklig förankring i detta. Men det är klart att jag hade hoppats på något större intresse i vissa delar av landet, säger han till Altinget.

Nu handlar det om frivilliga sammanslagningar, utesluter ni andra tvingande åtgärder?

– Nej, det tycker jag inte man ska utesluta men det är ingenting som regeringen har på sin agenda nu. I dagsläget är ju den dörren stängd men jag utesluter inte att den kan komma att öppnas. 

Osäkert om förslag tas vidare

Sven-Erik Österberg utesluter inte att intresset för sammanslagningar kan öka på sikt. Utredningen föreslår bland annat ett ekonomiskt stöd för att utreda och genomföra sammanslagningar. Men i nuläget betonar Österberg i stället vikten av en fördjupad samverkan mellan kommuner.

– Det viktigaste för statens del är att se till att kommuner klarar sin kapacitet. Se till att kommunen fungerar och att man också har en tjänstemannaorganisation som fungerar, det är viktigare än exakt hur många man är i kommunen, säger han.

Erik Slottner kommer analysera utredningens slutsatser på departementet.

– Egentligen är inte sammanslagningen i sig målet, utan det är ett medel för att uppnå mer robusta och mindre sårbara kommuner, säger ministern.

Skeptisk till särlagstiftning

Efter sitt arbete med utredningen konstaterar Sven-Erik Österberg även, trots att det inte ligger inom hans uppdrag, att mindre kommuner är kritiska till att de behöver hantera samma uppgifter som större kommuner.

– Där har man sagt att staten kanske skulle kunna vara mer ödmjuk mot de små kommunerna.

Men civilministern är skeptisk till att behandla de mindre kommunerna annorlunda.

– En kommun är en kommun och som kommun har man vissa ansvarsuppgifter. Det tycker jag ska se likadant ut oavsett storlek på kommunen. Klarar man inte av detta, klarar man inte av kommunallagen, så kanske man faktiskt bör fundera på om man skulle gå ihop med någon kommun för att klara av uppdraget bättre.

Beslutskedja: Utredning: Stärkt kapacitet genom kommunsammanläggningar, Dir. 2023:46

30/3
2023
13/10
2023
24/1
2024
24/1
2024
31/1
2024

Forrige artikel Busch: Skyttedals ord ligger bakom beslutet Busch: Skyttedals ord ligger bakom beslutet Næste artikel Efter energisamtalen: ”Nu ligger bollen hos ministern” Efter energisamtalen: ”Nu ligger bollen hos ministern”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.