Efter energisamtalen: ”Nu ligger bollen hos ministern”

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) håller fast vid att samtalen om energipolitiken är konstruktiva. Men från oppositionens sida inväntar man fortfarande att det ska övergå i en förhandlingsfas. ”Vill de ha vårt stöd, måste de vara beredda att kompromissa”, säger Rickard Nordin (C).

Den 12 mars planerar regeringen att lämna över sin energipolitiska inriktningsproposition till riksdagen. Enligt C:s energipolitiska talesperson är det viktigt för regeringen att få ett brett stöd för propositionen, det vill säga mycket bredare än den knappa majoritet som Tidöpartiernas samarbete innebär.

– Det är avgörande för regeringen att få en bred uppslutning, annars faller deras eget argument om hur viktigt det är med långsiktighet i energipolitiken. En sådan långsiktighet bygger man inte upp med en majoritet med två mandats övervikt, säger han till Altinget efter samtalen på onsdagsförmiddagen om nya energipolitiska mål mellan energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) och riksdagspartierna.

”Lite mer av en remissrunda”

Socialdemokraternas energipolitiska talesperson Fredrik Olovsson krävde så sent som på onsdagsmorgonen, i en debattartikel i Aftonbladet, att energiträffarna mellan regeringen och partierna måste gå från informationsmöten till förhandlingar. Men inte heller dagens möte går att kalla förhandling, enligt Nordin.

– Man kan väl säga att det var lite mer av en remissrunda. Vi fick spela in våra synpunkter. Nu ligger bollen hos ministern. Vill de ha vårt stöd, måste de vara beredda att kompromissa,  säger han.

Linus Lakso, Miljöpartiets energipolitiska talesperson, delar Nordins uppfattning om att regeringen är mycket pressad att få med sig fler än Tidöpartierna i riksdagen.

– Jag skulle säga att det är viktigt för regeringens trovärdighet att ha mer än två mandats övervikt i riksdagen. Annars förstår alla att det är en inriktning som kan dö redan över nästa val, säger han.

Lakso är försiktigt positiv efter mötet.

– Om det kommer bli några regelrätta förhandlingar återstår fortfarande att se, men från vissa håll skulle jag säga att det lät lite mer positivt i dag, säger han till Altinget men tillägger att läget är svårtolkat, även om han hoppas att det finns en ”liten dörr på glänt”.

Ett gemensamt krav från oppositionen är att det behövs ett tydligt mål för elproduktionen inte bara på lång sikt, utan även på kort sikt, det vill säga till år 2030. Det här har oppositionen framfört från start, men ändå är inte ett kommatecken ändrat, skriver Olovsson i sin debattartikel.

– Grunden för att hitta en stor enighet mellan riksdagspartierna för det finns definitivt. Det handlar om regeringens förmåga att kompromissa och vilja förhandla, alla fyra Tidöpartierna måste ju vara överens, säger Rickard Nordin och tillägger att det är viktigt att energieffektiviseringsmålet blir kvar.

Fredrik Olovsson (S) säger till Dagens Industri att han upplever att regeringen öppnat för fler möten. Om det kan bli rena förhandlingar om energipolitiken vet han ännu inte.

– Det kanske kan bli. Vi har sagt vad vi tycker, säger han till DI.

Linus Lakso säger att det är oklart.

– Vi fick inget rakt svar på det i dag. Det avfärdades inte helt heller, inte av energiministern i alla fall, säger han.

Busch: Konstruktiva samtal

När energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) möter journalister i riksdagen på onsdagseftermiddagen säger hon att hon i går höll ett möte med industrin, energisektorn och myndigheter om förslaget till nya energipolitiska mål. 

– I dag så har vi då haft ännu ett möte, inte spöket Laban som någon skrev någonstans, utan med representanter för samtliga av riksdagens partier och jag vill understryka det jag har sagt tidigare, att det här är konstruktiva samtal, säger hon.

Förslaget till energipolitiska mål, ett leveranssäkerhetsmål och ett planeringsmål, utgår från branschens önskemål och kommer ändra grunden för långsiktigheten i energipolitiken, enligt Ebba Busch.

– Vi har lyssnat till inspelen. Dels efter hösten, enskilt i möten med partierna och nu också i dag. Vi plockar hem dem och kommer att pröva de idéerna, se om det finns delar som kan förtydligas och förbättras. Men vi kommer inte att presentera något nytt förslag innan remisstiden är ute, säger hon och syftar på att promemorian med förslagen till mål är ute på remiss januari ut.

Forrige artikel Kommunerna ointresserade av sammanslagningar – kan tvingas fram Kommunerna ointresserade av sammanslagningar – kan tvingas fram Næste artikel Rapporter hölls hemliga: Dansk insats befaras ha dödat civila i Libyen Rapporter hölls hemliga: Dansk insats befaras ha dödat civila i Libyen
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.