Regeringen planerar ”grundlig översyn” av Samhalls uppdrag

Det kommer att bli en översyn av Samhalls uppdrag, verksamhet och förutsättningar. Möjligen i form av en utredning.

Det framgår av en skrivelse som regeringen på tisdagen överlämnade till riksdagen. Den är ett svar på Riksrevisionens rapport från i slutet av juni, med titeln ”Samhall fyller inte hela sitt samhällsuppdrag”. Myndigheten menade att man både borde överväga bolagsformen och hur Samhall styrs.

Lovade förändringar

Statssekreterare Lars Hjämered (M) lovade i augusti att det ”kommer att bli förändringar”.

{{toplink}}

– Frågan är under beredning, både på finans- och på arbetsmarknadsdepartementet. Jag tror definitivt att det kommer att leda till förändringar. Jag tycker att Samhall själva måste dra lärdomar, men också vi. Målgruppen måste få meningsfulla arbeten, sade han till Altinget.

Samhalls vd Sara Revel Ford sade till Altinget att hon till stor del höll med om Riksrevisionens synpunkter.

{{toplink}}

– De bekräftar behovet av den nya riktning som Samhall har tagit sen två år tillbaka, sade hon till Altinget.

Statligt bolag fortsatt utgångspunkt

Hon sade också att Samhall planerar fler åtgärder framöver.

Men även om regeringen nu flaggar för en eventuell utredning, med avstamp i Riksrevisionens kritik, så skriver de också att en utgångspunkt för översynen bör vara att Samhall även i fortsättningen ska vara ett statligt bolag.

Almegas näringspolitiske chef Fredrik Östbom säger i ett pressmeddelande att en ny översyn riskerar bli ytterligare ett slag i luften.

– Med tanke på de omfattande brister som framkommit har Almega sedan länge efterlyst omfattande förändringar i styrningen av Samhall, säger han.

Forrige artikel Så vill LO få tryck i bostadspolitiken  Så vill LO få tryck i bostadspolitiken  Næste artikel Flera partier vill ändra föräldraavdraget i LSS – ministern avvaktar Flera partier vill ändra föräldraavdraget i LSS – ministern avvaktar
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.